Τέλος στην “τοξική” ξένη εμπλοκή στη Λιβύη ζητεί η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Τόνι Μπλίνκεν στη Γερουσία. EPA, Graeme Jennings / POOL




Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον οδικό χάρτη για την διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη μέσα στο 2021, σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες Πέμπτη.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου “καλωσορίζουν την απόφαση του  Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για την επιλογή μηχανισμού για μια νέα μεταβατική εκτελεστική αρχή”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι πέντε κυβερνήσεις απευθύνουν έκκληση για καλή πίστη και επίδειξη αίσθησης του επείγοντος προς όλα τα πολιτικά κόμματα της Λιβύης για την υιοθέτηση “μιας ενωμένης και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης”.

Χαρακτηρίζοντας την ξένη εμπλοκή στη Λιβύη “τοξική”, οι κυβερνήσεις αναφέρουν ότι οι μετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου “πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός” και “να αποκαταστήσουν τον πλήρη σεβασμό προς το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ”.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας   (GNA) της Τρίπολης στην αντιπαράθεσή της με τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία.

Η Άγκυρα έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί για την στρατιωτική υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης με όπλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παροχή πληροφοριών και επιτελική στήριξη καθώς και με μεταφορά τζιχαντιστών μισθοφόρων.

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία “καλωσορίζει” την συμφωνία για μεταβατική διοίκηση στη Λιβύη, “καταδικάζει”…την ξένη εμπλοκή και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, αλλά δεν κάνει λόγο για την κοινή ανακοίνωση των πέντε κυβερνήσεων.

Πηγή: Ahval

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου είναι σημαντική για τα συμφέροντά των ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπλίνκεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: