Τα ψέματα τελείωσαν, “τα κεφάλια μέσα”: Η Ελλάδα σε αυστηρό lockdown μέχρι την 11η Ιανουαρίου

Κόσμος κάνει βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2021, Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Την αυστηροποίηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας από σήμερα το πρωί (3/1) στις 06:00 και για μια εβδομάδα, μέχρι δηλαδή τις 06:00 της Δευτέρας, 11 Ιανουαρίου, με την επαναφορά του αυστηρού lockdown και την αναστολή της λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους και ο στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, με στόχο να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων.

Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι:

«Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά, χωρίς καμία διακοπή, στα 9 Νοσοκομεία της χώρας» και ως εκ τούτου, «δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών».

Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους από την πλευρά του σημείωσε:

«Μέχρι σήμερα στις 12:00, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.001 εμβολιασμοί. Χθες Πρωτοχρονιά, έγιναν 264 και από το πρωί μέχρι τώρα, έχουν γίνει 344 εμβολιασμοί» αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους, που επισημαίνει πως:

«Όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας έχουν προετοιμαστεί και ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4/1 έως 20/1 σε 3 φάσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί».

Και εξήγησε: «Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4/1/2020 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε επιπλέον 42 Νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά και βάσει σχεδίου.

Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ως εκ τούτου, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 262 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 139.709, εκ των οποίων 52,3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.457 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41.741 (29,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένα νοσηλεύονται 431 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 288 (66,8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 79,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει 896 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 40 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4.921 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2.918 (59,3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Κικίλιας: Χτίζουμε ένα ΕΣΥ ανθρωποκεντρικό και αποτελεσματικό

Η υγειονομική κρίση, αυτή η πρωτόγνωρη πανδημία, έφερε στο προσκήνιο μία αλήθεια που βασίζεται σε τρεις παραδοχές, τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

“Η Αλήθεια: Πάνω από όλα η Υγεία. Αλήθεια απλή, αλλά καθόλου απλοϊκή.

Παραδοχή πρώτη: Χωρίς Υγεία δεν υπάρχει οικονομία.

Παραδοχή δεύτερη: To Εθνικό Σύστημα Υγείας αποδεικνύεται ο πρωταγωνιστής της ομαλής λειτουργίας του Κράτους.

Παραδοχή τρίτη: Είναι η στιγμή να δούμε ξανά την αξία του κοινωνικού κράτους, μέσα από τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια, μέσα από πολιτικές που δημιουργούν ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύνατους συμπολίτες μας, για αυτούς που δεν μπορούν και δεν έχουν.”

Η υγειονομική κρίση, αναφέρει κάποια στιγμή, θα τελειώσει. Οι παρεπόμενες συνέπειές της, όμως είναι εδώ παρούσες.

“Γι’ αυτό χτίζουμε το Ε.Σ.Υ. του 21ου αιώνα· ένα Ε.Σ.Υ. ανθρωποκεντρικό και αποτελεσματικό. Βάζοντας «πρώτα τον ασθενή», στηρίζοντας τους υγειονομικούς μας, προστατεύοντας την αξία της ανθρώπινης ζωής.”

Ο υπουργός τονίζει επίσης: “Το 2021 μετατρέπουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα σε εθνικό κεκτημένο. Μια χώρα χωρίς ισχυρό σύστημα υγείας δεν είναι κραταιά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.

Και είναι κοινή παραδοχή ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε όσο ποτέ άλλοτε”.

Καταλήγει ότι “αφού τελειώσουμε – και ο χρονικός ορίζοντας του τέλους δεν είναι μακριά – θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Ψύχραιμα, λογικά και ολοκληρωμένα. Για την ώρα, το μόνο που με απασχολεί είναι η σωτηρία μιας ακόμα ζωής, της κάθε ζωής. Τίποτε άλλο.

Η Ελλάδα ποτέ δεν σώθηκε με τα πολλά λόγια. Σώθηκε, και θα σωθεί ακόμα μια φορά, με γενναίες αποφάσεις και μεγάλες πράξεις.”

  • Από 11 Ιανουαρίου επανέρχεται το «click away», ξανανοίγουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ και οι εκκλησίες

Οι δραστηριότητες αυτές θα επανέλθουν σε λειτουργία στις 11 Ιανουαρίου όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

Αναφορικά με τις εκκλησίες, η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς, όπως είπε ο κ.Πέτσας, ενώ μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπεται ξανά η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Η λήψη των μέτρων αποφασίστηκε επειδή όπως είπε ο κ.Πέτσας τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών.

“Δυστυχώς, περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κλίνες Covid, ενώ περισσότεροι από 400 εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη διασπορά του κορονοϊού στην Πατρίδα μας” πρόσθεσε ο κ.Πέτσας “ιδίως τώρα, που η ελπίδα του εμβολίου δεν είναι ευχή ή προσδοκία. Αλλά πραγματικότητα, σε εξέλιξη”.

  • ‘Αμυνα και αντεπίθεση

Ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι πρέπει να “παίξουμε άμυνα” με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας , ενώ πρόσθεσε ότι “περνάμε στην αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό”.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, εξήγησε ότι πρέπει να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς και είναι ανάγκη ό,τι χτίσαμε όλοι μαζί, με κόπο και θυσίες, σε διάστημα πολλών μηνών, να μην γκρεμιστεί από την χαλάρωση λίγων ημερών” και πρόσθεσε:

“Επιβάλλεται, συνεπώς, να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ώστε να ξαναγυρίσουμε, σταδιακά, σε μια μορφή κανονικότητας. Και, πρώτα από όλα, να μπορέσουν τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία”.

  • Η γεωγραφική κατανομή των 262 κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

16 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

18 κρούσματα στην ΠΕ ΒόρειουΤομέα Αθηνών

25 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

7 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

26 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

13 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Αρτας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

6 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε Χίου

Να εμβολιαστούν κάλεσε τους πιστούς ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: