Τα φροντιστήρια του Τσαβούσογλου στον Τατάρ και η κάθοδος του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ραάμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. EPA, TURKISH FOREIGN MINISTER PRESS OFFICE HANDOUT




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πρώτα θα μεταβεί στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (2 Φεβρουαρίου) και δυο ημέρες μετά φθάνει στην Κύπρο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Dominic Raab. Η κάθοδος των δυο, εκπροσώπων των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμεων, συνδέεται με την επικείμενη σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό και προετοιμασίες που γίνονται.

Ο Τσαβούσογλου μεταβαίνει στα κατεχόμενα για ένα ενδελεχή φροντιστήριο του νέου κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρτ. Ο τελευταίος, λειτουργώντας ως φερέφωνο της κατοχικής δύναμης, επαναλαμβάνει συνεχώς τις πάγιες επιδιώξεις της επεκτατικής Τουρκίας. Το ίδιο έπραξε και χθες.

Επανέλαβε πως μια συμφωνία περνάει μέσα από την αναγνώριση της «κυριαρχίας και του κράτους» των Τουρκοκυπρίων. Μιλώντας στον παράνομο ραδιοσταθμό Μπαϊράκ ( μετάφραση ΓΤΠ), είπε πως «φυσικά αυτό που μας λένε είναι ότι ‘η δική μας αρμοδιότητα (των ΗΕ) εξαρτάται από τις αρχές και τις παραμέτρους που μας θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ’.

  • Αυτές οι παράμετροι είναι όπως πάντα γνωρίζετε η ‘διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία’. Όμως εμείς το περάσαμε αυτό […] Ως αποτέλεσμα περάσαμε αυτό το στάδιο. Πρώτη φορά συζητείται τώρα η φόρμουλα των δύο κρατών…».

Με αυτό το αφήγημα θα προσέλθουν οι Τούρκοι στην άτυπη Πενταμερή. Σε αυτό το αφήγημα θα εκπαιδευτεί περαιτέρω ο Τατάρ για να προετοιμαστεί για τη Διάσκεψη.

Στις 4 Φεβρουαρίου θα έλθει στην Κύπρο ο Βρετανός ΥΠΕΞ. Ο Dominic Raab θα έχει συνομιλίες στο κυπριακό ΥΠΕΞ και στη συνέχεια θα περάσει στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, είχε επισκεφθεί την Κύπρο,  ο αναπληρωτής Πολιτικός Διευθυντής του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma, ο οποίος ταξίδευσε για τρίτη φορά την τελευταία περίοδο στο νησί.

  • Στις συναντήσεις του της περασμένης Πέμπτης, ο Βρετανός αξιωματούχος, ζήτησε από τη Λευκωσία να κάνει μια μία κίνηση «καλής θέλησης» προς την κατοχική Τουρκία. Τι ακριβώς ζήτησε; Να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την τουρκική εκδοχή για πολιτική ισότητα.
  • Οι Βρετανοί  θέλουν κα κρατήσουν την πρωτοκαθεδρία στο Κυπριακό, για να προωθούν τα συμφέροντα τους, που ενίοτε συμπίπτουν με τα τουρκικά, όπως και στη σημερινή φάση.

Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι Βρετανοί κινούνται για μιας μορφής συμφωνίας, που επί της ουσίας, παραπέμπει σε συνομοσπονδία. Το Λονδίνο αξιοποιεί τη θέση που εκφράσθηκε για «χαλαρή ομοσπονδία» από πλευράς της Λευκωσίας και επιχειρούν με τη γνωστή τους μεθοδολογία, να μετεξελιχθεί σε κάτι που θα γίνει αποδεκτό και από την κατοχική Τουρκία.

Επί της ουσίας θα προωθήσουν την τουρκική εκδοχή για συνομοσπονδία, που ενδεχομένως να την ονομάσουν ομοσπονδία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το «καλό πρόσωπο» της Άγκυρας αποδίδει: Ζητά δώρα από την Ε.Ε. καθορίζει το «γήπεδο» για την Πενταμερή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: