Τα δύο πρόσωπα του Ταγίπ Ερντογάν: Μιλά για την ειρήνη ενώ παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, T.C. Cumhurbaşkanlığı @tcbestepe
Άρθρο του Francesco De Palo στην ilfattoquotidiano.it καταδεικνύει πώς ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ δείχνει ότι προσπαθεί να γεφυρώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται αγνοώντας τις διεθνείς συνθήκες και τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Τίτλος του κειμένου: «Τα δύο πρόσωπα του Ερντογάν: Μιλά για ειρήνη ενώ παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος εστιάζουν στους εξοπλισμούς».

«Όπως είναι γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποδέχεται τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο που τον εμποδίζουν να εκμεταλλευτεί το άφθονο αέριο που υπάρχει στα ύδατα και για το οποίο έχει δομηθεί μια νέα και ευρεία εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, χάρη στον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed που θα μεταφέρει το αέριο έως το Salento.

Η τελευταία επίθεση υπογεγραμμένη από τον Ερντογάν ήταν στις 11 Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που έτεινε κλάδο ελαίας στις χώρες της ΕΕ και στην Αθήνα. “Η Ελλάδα – είπε – χρησιμοποιεί μια διεθνή πρακτική όπως τη Navtex για να αυξήσει τις εντάσεις”.

Η ουσία της διαμάχης είναι η επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 μίλια, γράφει ο συντάκτης επισημαίνοντας ότι αν και ο Ερντογάν εξαγγέλλει ότι “οι διερευνητικές μπορούν να εγκαινιάσουν μία νέα εποχή» και ότι είναι έτοιμος να “βάλει τις σχέσεις της χώρας του σε καλό δρόμο” με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταυτόχρονα καταδικάζει τις “απόπειρες να περιοριστεί η Τουρκία στις ακτές της με μαξιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν ισχύ.”

Αυτοί οι χάρτες, όμως, έχουν πλήρη ισχύ, αφού βασίζονται σε διεθνείς συνθήκες όπως αυτή του Montego Bay και έχουν επίσης επικυρωθεί από τον  ΟΗΕ. Επίσης, η Ολομέλεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης, υιοθέτησε την ετήσια απόφαση για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην ψηφοφορία ,την οποία ζήτησε η Τουρκία, 152 χώρες ψήφισαν υπέρ της απόφασης, ενώ 4 (Κολομβία, Μαδαγασκάρη, Νιγηρία και Βενεζουέλα) απείχαν. Η μόνη χώρα που καταψήφισε ήταν η Τουρκία.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την Άγκυρα είναι πώς θα ξεδιπλωθεί η νέα στρατηγική του Λευκού Οίκου στη Μεσόγειο. Ο Ερντογάν φοβάται ότι δεν θα έχει πλέον την ελευθερία κινήσεων που, για παράδειγμα, του επέτρεψε να συνεχίσει να επιτίθεται στους Κούρδους στη Συρία και να σκαρφαλώνει θέσεις στη Λιβύη, παίρνοντας τη θέση της Ιταλίας.

Για αυτόν τον λόγο εξάλλου, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της άμυνας του, όπως αποδεικνύεται από τη μαζική χρήση drones που made in Turkey στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: ilfattoquotidiano.it  –I due volti di Erdogan: parla di pace mentre viola i trattati internazionali. Grecia ed Egitto puntano al riarmo

Η Τουρκία μια απέραντη φυλακή: Ο Ερντογάν βαφτίζει Γκιουλενιστές όσους δεν υποτάσσονται

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: