Στο στόχαστρο της Άγκυρας ο ζωτικός χώρος ασκήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: Σιωπά η Γερμανία…

O ΥΠΕΞ της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu (Δ) καλωσορίζει τον Γερμανό ομόλογό του Heiko Maas (Α) στην Άγκυρα. 18 Ιανουαρίου 2021. EPA, CEM OZDEL, TURKISH FOREIGN OFFICE PRESS OFFICE, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μπορεί να βρισκόμαστε σε σημείο αντίστροφης μέτρησης για τις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, μπορεί τα τεχνικά κλιμάκια στο ΝΑΤΟ να ξεκίνησαν συνομιλίες μόνο για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης και σε μια «hot line» γραμμή που στόχο έχει να πέφτουν οι τόνοι όταν αρχίζει η κατάσταση να ξεφεύγει, αλλά ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών πριν λίγες ώρες ξεδίπλωσε όλο το σχέδιο αξιώσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο κατά της Ελλάδας.

Ο κος. Τσαβούσογλου δεν έριξε μόνο λάδι στη φωτιά των διερευνητικών, αλλά καθαρή βενζίνη, παρά τις φιλοφρονήσεις προηγούμενων ημερών.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών έφερε στο προσκήνιο και μπροστά στον Γερμανό υπουργό εξωτερικών σχεδόν όλη την ατζέντα των τουρκικών αξιώσεων στον ζωτικό χώρο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σ’ έναν χώρο, αέρα, ξηράς και θάλασσας που ασκούνται καθημερινά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Έναν χώρο που φιλοξενεί αυτό το διάστημα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Κύπρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει στην Ελλάδα την ελίτ στις Ειδικές Επιχειρήσεις την ώρα που έχουν στο στόχαστρο και ετοιμάζουν νέα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Ο ρόλος της σταθερής συμμάχου από την Ουάσιγκτον έχει δοθεί στην Αθήνα, η οποία αναμένει φυσικά να ορκιστεί η κυβέρνηση Μπάϊντεν, ώστε να επανέλθει σε ορισμένες κρίσιμες για την άμυνα συζητήσεις, όπως και σε αιτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα.

 

  • Το γινάτι του Τσαβούσογλου

 

Όμως το «γινάτι» του κου. Τσαβούσογλου μεγαλώνει όταν σκέφτεται μιλώντας για τον εναέριο χώρο, πως σε λίγο καιρό από σήμερα, οι Γάλλοι ιπτάμενοι με τα RAFALE θα έχουν ολοένα και πιο συχνή παρουσία στο FIR Αθηνών συνασκούμενοι με τα Ελληνικά «γεράκια».

Πάντως όπως σημειώνεται και από το Επιτελείο, οι ΕΔ έχουν πολλούς προσκεκλημένους όλο το επόμενο διάστημα κι αυτό είναι που δεν αρέσει στην Άγκυρα, διότι όλο και περισσότεροι σύμμαχοι αναγνωρίζουν τον ζωτικό χώρο της Ελλάδας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων… Και ο κος. Τσαβούσογλου ενώπιο του Χαϊκο Μαας έκανε αυτή ακριβώς την προσπάθεια, να διευρύνει την ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών.

 «Δεν ξέρω γιατί, με ποια βάση, η Ελλάδα είπε ότι μόνο ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ζητήματα της αν. Μεσογείου θα συζητηθούν. Εάν αυτό είναι αλήθεια, δεν είναι μια χρήσιμη προσέγγιση. Γιατί; Υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο, υπάρχει θέμα με τα χωρικά ύδατα, υπάρχουν ζητήματα με τον εναέριο χώρο, θέματα που αφορούν τη θάλασσα, τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Δεν είναι σωστό να επιλέγει κανείς ένα θέμα και να λέει ότι κάνουμε διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις και κατά την τωρινή περίοδο. Κάνει κινήσεις που παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Συνεχώς πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοινώνει NAVTEX

  • Όλα τα παραπάνω βέβαια, τα’ άκουσε και δεν αντέδρασε σε τίποτα ο Χαϊκο Μαας, ο οποίος στο Βερολίνο είχε επιμείνει ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το παιγνίδι με την φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στην Άγκυρα τήρησε τις γνωστές ίσες αποστάσεις.

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν με νόημα ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως και άλλοι αξιωματούχοι στη γείτονα θέλουν να δείχνουν ενοχλημένοι ώστε να πετάξουν την μπάλα των διερευνητικών επαφών στην εξέδρα.

Πρόκειται για την πλέον γνωστή τακτική την οποία εφαρμόζει η γείτονα όλα αυτά τα χρόνια, όταν πρόκειται να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να δηλώσει ότι ασπάζεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Σκληροί αναχαιτιστές με εμπειρία 1000 ώρες στον τύπο τους, τα πρώτα «γεράκια» των RAFALE F-3R

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: