Στο αεροπλάνο με «διαβατήριο» το εμβόλιο: Η πρόταση Μητσοτάκη στην Ε.Ε., γράφει το Politico

File Photo: Το διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης EPA/FERNANDO VILLAR




Την θέσπιση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού με σκοπό την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας

όσων έχουν εμβολιαστεί» κατά του κορωναϊού, έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση  σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ιστότοπος Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Είναι επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δημιουργηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη – μέλη».

Ο Πρωθυπουργός, βάσει του δημοσιεύματος, επισημαίνει στην ίδια επιστολή που έχει περιέλθει σε γνώση του Politico ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας συνιστά, αναγκαστικώς, θεμελιώδη προτεραιότητα για όλους μας».

Και προσθέτει: «Παρότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για τα ταξίδια τον εμβολιασμό, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν». Και προσθέτει ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προσφέρει επίσης ένα κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό».

Το Politico σχολιάζει μάλλον θετικά την εν λόγω πρωτοβουλία, δεδομένης και της πρόσφατης εμπειρίας από τον συντονισμό της Ευρώπης κάτι άλλωστε που με νόημα επισημαίνει και ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.

«Αυτό (το πιστοποιητικό εμβολιασμού) μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη ενός κοινού Εντύπου Αφικνούμενων Επιβατών (PLF) καθιστά σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα».

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 21 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα ώστε το ζήτημα να προωθηθεί διεθνώς, γεγονός που θα «συνέβαλε στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που αποτελεί θεμέλιο και για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε προ πανδημίας επίπεδα».

Mε πληροφορίες από Politico  

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Aνοσία τουλάχιστον ενός έτους προσφέρει το εμβόλιο της Moderna

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: