Στις Βρυξέλλες ο Τσαβούσογλου στις 21 Ιανουαρίου: Μετά τη διάσκεψη Ερντογάν με Ούρσουλα και Μπορέλ

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. EPA, STEPHANIE LECOCQ
Στις 21 Ιανουαρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε σήμερα ο αρμόδιος Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε ότι τόσο η επίσκεψη Τσαβούσογλου, όσο και η τηλεδιάσκεψη του Υπάτου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο Πρόεδρο το Σάββατο έρχονται σε συνέχεια της πολιτικής εντολής που έχουν λάβει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Πήτερ Στάνο απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν έχει ειδοποιηθεί ακόμα επίσημα για την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να καλέσει επίσημα την ελληνική σε διερευνητικές συνομιλίες μέσα στον Ιανουάριο, αλλά τόνισε την προστιθέμενη αξία της ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με τα κράτη μέλη. Όπως είπε τα ζητήματα που ενοχλούν στις σχέσεις της Τουρκίας με συγκεκριμένα κράτη μέλη, «ενοχλούν ολόκληρη την ΕΕ και πρέπει να λήξουν».

  • Επιπλέον ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δε συμμερίζεται σε καμία περίπτωση τις δηλώσεις Ερντογάν ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας εμποδίζονται από «τα καπρίτσια ορισμένων κρατών μελών» και τόνισε ότι θέση της Κομισιόν είναι μόνο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πήτερ Στάνο παραπέμπει ακόμα στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επαναλαμβάνει ότι ότι «όλα τα κράτη μέλη ενδιαφέρονται να έχουν παραγωγικές σχέσεις με την ΕΕ, βασισμένες στη συνεργασία» και η εργασία της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ είναι όλο το τελευταίο έτος έχουν στόχο να το επιτύχουν.

«Μπορείτε να δείτε την τηλεδιάσκεψη ως κομμάτι της προσπάθειας της ΕΕ να μεταφέρει την ανάγκη για αποκλιμάκωση και να ληφθούν πρακτικά βήματα για να μεταβούμε στον παραγωγικό διάλογο», σημείωσε ο Πήτερ Στάνο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Αθανασίου/ΗΦ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει λάβει πρόσκληση για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: