Στις 6 Ιανουαρίου, η τρωτότητα της αμερικανικής δημοκρατίας προκάλεσε ίλιγγο στους Ευρωπαίους

FILE PHOTO: Ανεξέλεγκτοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο. EPA, JIM LO SCALZO




Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη δημιουργήσει μεγάλο ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ η επίθεση στο Καπιτώλιο σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην διατλαντική σχέση, υποστηρίζει η εκ των κυριοτέρων αρθρογράφων της εφημερίδας Le Monde, Sylvie Kauffmann.

Κατά τη γνώμη της και οι Ευρωπαίοι δεν είναι απρόσβλητοι σε εξεγερτικές επιθέσεις. Φέρνει δε ως παράδειγμα το γκρέμισμα του αγάλματος της Μαριάννας από τα «κίτρινα γιλέκα» στην Αψίδα του Θριάμβου, γεγονός που έχει αφήσει κάποια σημάδια, καθώς και την ανάπτυξη των θεωριών συνωμοσίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Παρατηρεί ωστόσο, ότι ακόμα και αν από το Λονδίνο έως τη Βουδαπέστη μέσω Βαρσοβίας, ορισμένοι  ηγέτες μπορεί να είναι επικίνδυνα κοντά στις θέσεις του Donald Trump, κανένας δεν έχει φτάσει μέχρι το να προκαλέσει εξέγερση. Εκτιμά, ότι το «τραυματικό» γεγονός της 6ης Ιανουαρίου σηματοδοτεί μία καμπή στις διατλαντικές σχέσεις και ότι μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, τρομαγμένοι από το κενό εξουσίας στην Ουάσιγκτον, είδαν δύο εβδομάδες υψηλού στρατηγικού κινδύνου, μεταξύ 6 και 20 Ιανουαρίου. Και αν η Αμερική αδυνατεί, ποιος θα προστατεύει την Ευρώπη ; Ζητήματα που προκαλούν ερωτηματικά και ρίχνουν σκιά στις καλές ειδήσεις, όπως ο έλεγχος της Γερουσίας από τον Biden  και ο διορισμός μιας ικανής και πολυμερούς ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής που θα σέβεται τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Κατά την άποψη της αρθογράφου, το αστέρι «του ηγέτη του ελεύθερου κόσμου» ξεθώριασε σε τέτοιο βαθμό, που μάλλον πρέπει να το βοηθήσουμε για να αποκατασταθεί.

Κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του Colin Powell στο CNN στις 10 Ιανουαρίου, ότι οι ΗΠΑ «βγαίνουν αποδυναμωμένες» από αυτή την κρίση, αλλά o Joe Biden «θα είναι σε θέση «να ανακτήσει το σεβασμό και τη φιλία» των συμμάχων, η Kauffmann παρατηρεί, ότι αυτός είναι εν μέρει ο στόχος του έργου της «Συνόδου Κορυφής των Δημοκρατιών» που θέλει να διοργανώσει η Διοίκηση Biden, κατά το πρώτο έτος της θητείας της, προκειμένου να «ανανεώσει του πνεύμα και το κοινό σκοπό των εθνών του ελεύθερου κόσμου».

Ωστόσο εκτιμά, ότι η αξιοπιστία των ΗΠΑ για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου είναι τώρα «αναμφίβολη», καθώς η εικόνα τους στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πληγεί.

Όπως αναφέρει, σειρά ερευνών που διεξήχθησαν για το ερευνητικό Ινστιτούτο  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ΕCFR) και πρόκειται να δημοσιεύσει η εφημερίδα την παραμονή της ορκωμοσίας του προέδρου Biden, δίνουν μια ιδέα για το μέγεθος της καταστροφής. Τέσσερα χρόνια τραμπισμού κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη.

Επίσης, σε επίπεδο κυβερνήσεων πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη, αλλά αυτή η ανοικοδόμηση θα γίνει σε νέες βάσεις. Η ΕΕ, όχι μόνο θα στηριχθεί πολύ περισσότερο στον εαυτό της, αλλά και θα θεωρήσει το ευρωπαϊκό μοντέλο ξεχωριστό από το αμερικάνικο.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση έναντι του μπλοκαρίσματος των τραμπιστών στα κοινωνικά είναι ένα πρώτο δείγμα, το οποίο ακολουθεί αυτό της επί της αρχής συμφωνίας επενδύσεων με την Κίνα, που επετεύχθη υπό την πίεσης της Merkel και η οποία επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή κυριαρχία έναντι του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον. 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Le Monde, Sylvie Kauffmann – «Le 6 janvier, la vulnérabilité de la démocratie américaine a donné le vertige aux Européens»

Το ορφανό του Τραμπ, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, φλερτάρει τώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: