Στηρίζει τη δημιουργία «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της EKT

File Photo: Ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , Andrea Enria. EPA / ARMANDO BABANI μέσω ΚΥΠΕ




Λιγότερο απαισιόδοξος αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία εμφανίστηκε σήμερα ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) του SSM (Single Supervisory Mechanism), Andrea Enria.

Ο ίδιος στήριξε την πρόταση για τη δημιουργία, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, Εταιρειών Διαχείρισης Ενεργητικού ή αλλιώς κακών τραπεζών, καθώς όπως είπε θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό των δανείων αυτών.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Ευρωπαίος επόπτης, ο οποίος το καλοκαίρι είχε «ταράξει τα νερά» προβλέποντας ότι εξαιτίας της κρίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ευρωπαϊκών Τραπεζών θα μπορούσαν ν΄αυξηθούν έως και κατά 1,3 τρισ. ευρώ, τόνισε ότι η πρόβλεψη αυτή πλέον «είναι ακραία».

Μάλιστα ο Andrea Enria έδωσε λίγες πιθανότητες να επαληθευτεί το σενάριο αυτό. Ωστόσο απέφυγε να δώσει μία νέα πρόβλεψη για το που θα κινηθούν τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, επιφυλασσόμενος να εξετάσει τα στοιχεία που πρέπει να στείλουν μέχρι αύριο οι τράπεζες στον SSM για τα δάνεια που έχουν θέσει σε αναστολή πληρωμής (μορατόρια).

Τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή καταβολής της δόσης αποτελούν για το SSM την σοβαρότερη πηγή ανησυχίας. Και τούτο διότι δεν επιτρέπουν στην Τράπεζα για όσο χρονικό διάστημα ο δανειλήπτης βρίσκεται στο καθεστώς αυτό να μπορεί να τον αξιολογεί.

Πιο συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ . Εndria οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους κανονικά και απρόσκοπτα μετά την λήξη του μορατόριουμ.

Σύμφωνα με τον SSM ένα σημαντικό τμήμα από την «νέα γενιά» των κόκκινων δανείων θα προέλθει από τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται σήμερα σε αναστολή καταβολής της δόσης. Τα στοιχεία αυτά θα συνυπολογιστούν στην αξιολόγηση των τραπεζών (stress test) που θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα.

Αναφορικά με τη δημιουργία κακής τράπεζας ο κ. Εnria εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είπε «παρόλο που η Ε.Ε δεν φαίνεται να προωθεί την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κακών τραπεζών, ακόμη σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες και θετικές στην παρούσα συγκυρία». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι ικανοποιημένος που η «πρόταση αυτή παραμένει επάνω στο τραπέζι .»

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση για τη δημιουργία μίας τέτοιας τράπεζας έχει υποβάλει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας . Από την πλευρά του ο κ. Εnria αποσαφήνισε ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα δημιουργήσουν πρόσθετες ζημιές.

Τόνισε δε ότι ζητήματα που έχουν εγερθεί αναφορικά με τη χρηματοδότηση των εταιρειών αυτών καθώς και το ενδεχόμενο αυτή να θεωρηθεί ως κρατική στήριξη, μπορούν να επιλυθούν με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Χρ. Ζιώτης / Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

H οικονομία θα επανέλθει στα μέσα του 2022 στα επίπεδα που ήταν το 2019, δηλώνει ο Λέιν της ΕΚΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: