Στη μάχη του εμβολιασμού οι ηλικίες 80 – 84, συνεδριάζουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

File Photo: Κέντρο εμβολιασμού στη Νορβηγία. Η κυβέρνηση συνέστησε στους Νορβηγούς γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση της υγείας των πιο ευάλωτων ασθενών τους προτού τους εμβολιάσουν. EPA/Ole Berg-Rusten
Αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να λάβει σήμερα η επιτροπή των ειδικών που

θα συνεδριάσει από νωρίς το μεσημέρι ενώ από τις 18:00 το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών.

Μέχρι χθες Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

Οσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, η επιτροπή των εμπειρογνομώνων θα εξετάσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και καλείται να εισηγηθεί πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου.

Θα εξετάσουν επίσης τους όρους και τις προϋποθέσεις για το ενδεχόμενο άνοιγμα και συγκεκριμένα τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται: δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ανίχνευση του κορωνοϊού (πότε, σε ποιους και με ποια συχνότητα πρέπει να γίνονται), τι θα ισχύσει για τα διαλείμματα, ώρες προσέλευσης των μαθητών κ.ά.

Η πιθανότερη ημερομηνία επανέναρξης της δια ζώσης διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένει η 1η Φεβρουαρίου.

Επίσης δεν αποκλείεται την ερχόμενη Δευτέρα να επανεκκινήσουν, με αυστηρά μέτρα προστασίας, τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ αυξημένες πιθανότητες έχει και η απελευθέρωση της απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή με περιορισμένο αριθμό ατόμων και εντός των ορίων του κάθε νομού.

Στον αντίποδα, σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπούν -και σίγουρα όχι πριν τα μέσα Φεβρουαρίου- οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Αλλά και σε σχέση με την πανδημία, η λειτουργία των σχολείων, υπό προϋποθέσεις, δεν φαίνεται να εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη διασπορά του κορωνοϊού. «Τα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενοι χώροι για τις συναντήσεις των παιδιών λόγω της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της επιτήρησής τους από τους εκπαιδευτικούς, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει τώρα, που τα περισσότερα παιδιά συγκεντρώνονται τα απογεύματα σε σπίτια φίλων», σημειώνει. Ενας παράγοντας που επίσης θα ληφθεί υπόψη από τους ειδικούς είναι και το γεγονός ότι οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου δεν χρειάζονται συνοδό κατά τη μετακίνησή τους προς και από το σχολείο.

Οσον αφορά την πλατφόρμα εμβολιασμών, χθες έγιναν 13.318 εμβολιασμοί, προχθές 15.290 εμβολιασμοί που είναι και ημερήσιο ρεκόρ μέχρι στιγμής και συνολικά από 27 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη έχουν γίνει 123.077, εμβολιασμοί, δηλαδή έχει εμβολιαστεί το 1,13% του πληθυσμού.

Συνολικά έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για πρώτη και δεύτερη δόση.

Η διαδικασία για τα ραντεβού

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την επιδημία και το σχέδιο εμβολιασμού, υπενθύμισε τους τρόπους του ραντεβού, λέγοντας ότι αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρθει αυτόματα μήνυμα στο κινητό του.

Ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν αποδεχθεί ή δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί μπαίνοντας στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο της προτίμησής του. Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr όπου εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του μπορεί να κλείσει ραντεβού. Επίσης μπορεί να κλείσει ραντεβού στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ. Εξήγησε ότι ο πολίτης μπορεί να ακυρώσει το ραντεβού του αλλά σε χρονικό διάστημα 72 ώρες πριν. Αν δεν προσέλθει στο ραντεβού μπορεί να ξανακλείσει άλλο ραντεβού αλλά μόνο εφόσον μεσολαβήσει ένας μήνας.

Σχεδιασμός εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα

Ο σχεδιασμός, όπως τον ανέλυσε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής περιλαμβάνει 4 φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες. Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη . Ξεκίνησε στιςω11 Ιανουαρίου για υγειονομικούς και από 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς δωρεάν και συνδράμει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και μέσα της ΓΓΠΠ.

Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου, με τους μόνιμους κατοίκους άνω των 80 ετών. Η μεταφορά εμβολίων γίνεται και εδώ με αεροπορικά μέσα και θα χρησιμοποιηθούν και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά, τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 – 3.500 κατοίκους. Η μεταφορά των εμβολίων θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων, αεροπορικών και θαλασσίων.

Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Ο εμβολισμός θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς ΤΑ. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού άνω των 18 ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου. Η μεταφορά εμβολίων και υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί θα γίνεται με εναέρια μέσα που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η ΓΓΠΠ καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Η έναρξη γίνεται με το Καστελόριζο, όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα, Καθημερινή

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Σημειώνεται σταθερότητα στα κρούσματα, αλλά η ανησυχία παραμένει: 509 μολύνσεις, 25 νεκροί

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal