Xάος με τους εμβολιασμούς στην ΕΕ: Τα προβλήματα οφείλονται στη συμφόρηση παραγωγής, λέει η Κυριακίδου

File Photo: H Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου. Photo via ΚΥΠΕ-CNA




Τα προβλήματα που προέκυψαν με τα εμβόλια κορωναϊού οφείλονται σε «συμφόρηση της παραγωγής» και όχι στην ίδια την παραγγελία.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι τα κράτη- μέλη όσον αφορά την αγορά των εμβολίων, δεν ήθελαν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε ένα και μόνο εμβόλιο, αντικρούοντας έτσι και τους ισχυρισμούς ότι οι Βρυξέλλες ήταν πολύ αργές και διστακτικές για την υπογραφή συμβάσεων, ειδικά με τα περισσότερο υποσχόμενα.

Η κ. Κυριακίδου τόνισε επίσης ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση των συμφωνιών αποφασίζοντας ποιο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί, ενώ σχετικά με τα συμβόλαια και τις τιμές των εμβολίων, που δεν έχουν αποκαλυφθεί ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επεσήμανε ότι υπάρχουν ρήτρες που θα παραμείνουν εμπιστευτικές όσο η ΕΕ θα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις της με τις εταιρείες, απορρίπτοντας επιπλέον τις επικρίσεις που ακούστηκαν από πολλούς, ότι προτιμήθηκαν γαλλικές και γερμανικές εταιρείες με όρους εθνικότητας.

Δεσμεύτηκε πάντως, ύστερα και από σφοδρή κριτική που της ασκήθηκε από μέλη της επιτροπής για πολλοστή φορά, ότι θα κοινοποιήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων.

Πάντως αρκετοί ευρωβουλευτές στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα των ευθυνών για τις πιθανές παρενέργειες που αναφέρονται στα συμβόλαια που επίσης δεν αποκαλύπτονται παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει, ενώ έθεσαν και θέμα ορθής διαχείρισης των κονδυλίων που δαπανώνται για την αγορά των εμβολίων ζητώντας διαφάνεια.

Απέρριψε παράλληλα την κριτική που ασκείται στην ίδια και την ευρωπαϊκή επιτροπή για τον χειρισμό της κρίσης του κορωναϊου λέγοντας πως καμία χώρα στον κόσμο δεν ήταν προετοιμασμένη για το ξέσπασμα της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν το καλοκαίρι να αναθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την διαπραγμάτευση συμβάσεων προμήθειας με κατασκευαστές μελλοντικών εμβολίων κορωναϊού. Μέχρι τον Νοέμβριο, η επιτροπή προχώρησε έτσι σε συμφωνίες με τις Biontech και Pfizer, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson και Sanofi.

Mε πληροφορίες από ert.gr, Κώστας Δαβάνης

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Συνεργασία με τον κολοσσό της Bayer εξασφάλισε η CureVac για το εμβόλιό της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: