Σκηνές συνωστισμού, παρατράγουδα και πολιτική θύελλα για την υγειονομική βόμβα των Φώτων

Θεοφάνεια στον ΙΝ Αγίου Νικολάου στην Κόρινθο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Σε εικόνες που κάθε άλλο παραπέμπουν σε περίοδο lockdown οδήγησαν τελικά οι συμβιβασμοί για τον εορτασμό των Θεοφανείων, γεγονός που πυροδοτεί  ήδη πολιτική θύελλα.

Στην πλειονότητα των εκκλησιών, η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας εορτάστηκε συντεταγμένα και με αυστηρή τήρηση των μέτρων υπό την διακριτική αλλά σταθερή παρουσία της αστυνομίας.

Ωστόσο η συνολική εικόνα, ιδιαίτερα σε περιφερειακούς ναούς , προβλήτες και παράκτιες περιοχές μάλλον δείχνουν ότι τα φετινά Θεοφάνεια μπορεί να εξελιχθούν σε υγειονομική βόμβα.

Την εικόνα συμπληρώνουν οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από περιοχές όπως ο Φλοίσβος στην Αττική που κυριολεκτικά βούλιαξε από κόσμο.

Μεγάλη ουρά πιστών δημιουργήθηκε έξω από τον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, ενώ σε αυτοσχέδια τελετή – παρωδία προχώρησε ολιγομελής ομάδα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης προκαλώντας την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Στο Αίγιο, ο Καλαβρύτων Ιερώνυμος προχώρησε -παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις του Αρχιεπισκόπου- σε ρίψη του Σταυρού, εισπράττοντας και αυτός τα πρόστιμα. Ειδικότερα, στελέχη του λιμενικού επέβαλαν στον μητροπολίτη χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ και στους δύο κολυμβητές από 300 ευρώ στον καθένα.

Την ίδια ώρα, δεκάδες άτομα επίσης περίμεναν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη για να λάβουν τον αγιασμό, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα από τις 7 π.μ.

Πολύ χειρότερη ήταν η εικόνα στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης και Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Χαριλάου της συμπρωτεύουσας καθώς σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από κόσμο που περίμενε έξω απο τον ναό για να ανοίξουν οι πόρτες λίγο πριν το τέλος της λειτουργείας και να λάβουν το αντίδωρο, παρά την παρουσία τουλάχιστον δύο περιπολικών της αστυνομίας.

ΝΑΥΠΛΙΟ – ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ/ΑΠΕ – ΜΠΕ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Στη Μητρόπολη Αθηνών στη λειτουργία των Θεοφανείων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ εμφανής και διαρκής ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

Ικανοποίηση Ιερώνυμου

«Του χρόνου με υγεία ενωμένοι όλοι μαζί να γιορτάσουμε κάτω από άλλες συνθήκες και να νιώσουμε ελεύθεροι το μεγαλείο της πίστης μας, της ορθοδοξίας, της παράδοσης», ευχήθηκε μετά την Ακολουθία ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Κατά την έξοδό του από τον Ιερό Ναό, κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφων ανέφερε ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό για «όσα πέρασαν και όσα περιμένουμε». Τόνισε, μάλιστα, ότι «σήμερα έχουμε μια μεγάλη μέρα. Πρέπει να προβληματιστούμε με τη γνώση της ιστορίας. Και η ιστορία μας λέει ότι κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς. Όποιος ξέρει ιστορία πάντα περιμένει περίεργα πράγματα. Η Εκκλησία είναι για όλα έτοιμη», και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.

Παράλληλα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε: «Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες».

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας τελέστηκε και ο εορτασμός των Θεοφανείων και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, από νωρίς το πρωί οι πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και περίμεναν να μπουν μέσα για να παραλάβουν αγιασμό και αντίδωρο. Ο αγιασμός βρισκόταν μέσα σε μπουκαλάκια τοποθετημένα στην είσοδο του ιερού ναού για να τα παραλαμβάνουν οι πιστοί από μόνοι τους, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ παρέχονταν και αντισηπτικά σε δύο σημεία εντός της εκκλησίας.

Κατά τις ίδιες πηγές που επικαλούνται πληροφορίες από την αστυνομία, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπήρχε μόνιμη παρουσία αστυνομικών.

Στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη θεία λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Παρουσία λίγων πιστών εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στην εκκλησία Αγίας Τριάδος στον Πειραιά με ένα περιπολικό να επιτηρεί διαρκώς έξω από τον ναό.

Σε δηλώσεις του, ο Πειραιώς Σεραφείμ έκανε πάντως λόγο για υπαναχώρηση της εκκλησίας. «Τα υγειονομικά δεδομένα μπορεί να επέβαλλαν μια τέτοια αντίληψη αλλά θα έπρεπε να γίνει σε συνεννόηση με την εκκλησία», είπε ο Μητροπολίτης.

Με αυξημένα μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών εορτάζονται τα Θεοφάνεια και στην Πάτρα.

Όπως μεταδίδει το tempo24.news ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης με τον ανώτατο αριθμό επιτρεπόμενων πιστών.

Εξαδάκτυλος: Πολύ ανησυχητικές εικόνες

Την ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες εξέφρασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα». Επεσήμανε, επίσης, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις.

Όπως είπε οι επόμενες 15 μέρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ για ένα lockdown τύπου Μαρτίου ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί και ότι θα ήταν χρήσιμο αν είχε γίνει στην αρχή.

Αιχμηρός ήταν και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.  Eπισυνάπτοντας δύο φωτογραφίες από τον Ναό της Μητρόπολης Πειραιά όπου πιστοί έσπευσαν να κοινωνήσουν έγραψε: «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…».

Αντιπαράθεση κορυφής

Τα στιγμιότυπα συνωστισμού προκάλεσαν από νωρίς το πρωί την αντίδραση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να καυτηριάσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η διαχείριση ακόμη και των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης, εξελίσσεται σε θέατρο του παραλόγου. Προχθές μας είπαν κλειστές οι εκκλησίες τα Φώτα, σε αντίθεση με Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά, υπό τον φόβο συνωστισμού και αύξησης των κρουσμάτων. Η ιεραρχία διαφώνησε, αγνόησε τα μέτρα και σήμερα οι εκκλησίες άνοιξαν, όπως και τα Χριστούγεννα», για να καταλήξει πως «η κυβέρνηση όμως γιατί πανηγυρίζει ότι δεν έκανε βήμα πίσω; Τελικά εκτός από τραγικοί αποδεικνύονται συνάμα και κωμικοί».

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης ανέφερε: «Θα περιμέναμε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παράλληλα με την αναμενόμενη κριτική του, να ακούγαμε και την πρότασή του. Δεν την ακούσαμε πάλι». «Προτείνει να μείνουν κλειστοί οι ναοί με τη χρήση βίας;» διερωτήθηκε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «Ας το πει ευθέως. Δεν το λέει όμως και προτιμά να ψαρεύει σε θολά νερά». «Σε μια κρίσιμη φάση για τη δημόσια υγεία, όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ώστε να βάλουμε φρένο στην πανδημία αντί να αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις», κατέληξε.

Συνεχίζοντας την αντιπαράθεση, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. «Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά έκανε τα στραβά μάτια και έβαλε το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή» παρατήρησε ο κ. Ηλιόπουλος και συνέχισε, λέγοντας πως «ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει να γνωρίζει πως την ευθύνη των αποφάσεων την έχει η κυβέρνηση. Όταν άλλα αποφασίζει τη μια μέρα, άλλα επιτρέπει την επόμενη και τελικά άλλα υποκρίνεται πως γίνονται, απλά καταντά φαρσοκωμωδία».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

 

Ικανοποιημένος ο Ιερώνυμος με την εικόνα στις εκκλησίες: Ανήσυχοι οι ειδικοί για το επόμενο δεκαπενθήμερο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: