Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Κατρούγκαλος ρωτά πότε θα έρθουν στη Βουλή τα σχετικά μνημόνια

File photo: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




«Πότε θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή τα Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία και το πώς θα αντιμετωπισθούν οι σημαντικές καθυστερήσεις ως προς τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα» ρωτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος τον υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε.

Ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «στις 25 Ιανουαρίου 2021 συμπληρώθηκαν ήδη δύο έτη από την κύρωση στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών» και «παρά την αναγνώριση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του προωθητικού της ρόλου της Συμφωνίας αυτής και την παραδοχή ότι πρέπει “να τηρηθεί και να τιμηθεί”» παρατηρεί πως ακόμη υπάρχουν «σοβαρά προβλήματα υστέρησης στην πλήρη εφαρμογή της»

Ειδικότερα, μιλά για «πολύμηνη καθυστέρηση» ψήφισης των δύο μνημονίων συνεργασίας που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αφορούν την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία και την τεχνική διευθέτηση μεταξύ των δύο Υπουργείων Εθνικής ‘Αμυνας για την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων. Παράλληλα, επισημαίνει πως υπάρχει «σημαντική υστέρηση στη λειτουργία των Επιτροπών για τα σχολικά βιβλία και για τα εμπορικά σήματα» με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, «να παραμένουν στοιχεία αλυτρωτισμού στα βιβλία της γειτονικής χώρας και να μην σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στο μείζον ζήτημα της προστασίας προϊόντων από την Μακεδονία».

Ο κ. Κατρούγκαλος, στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησής του κάνει λόγο για «πολλά κρούσματα κακοφωνίας, διγλωσσίας και υποκρισίας εκ μέρους υπουργών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με αυτή την Συμφωνία», ενώ συμπληρώνει πως «η αντίθεση ορισμένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί δικαιολογητικό λόγο για τις παραπάνω καθυστερήσεις που βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα, ούτε για την εν γένει ομηρεία της κυβέρνησης σε σημαντικούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Συμπαραγωγή για τις γαλλικές φρεγάτες «κομίζει» η Φλοράνς Παρλί: Συνέντευξη στην «Καθημερινή»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: