Σήμερα ανακοινώνονται τα νέα μέτρα για το εμπόριο: Τι ανοίγει, τι παραμένει κλειστό

Φωτογραφία από drone που εικονίζει την πόλη του Άργους στην Αργολίδα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού lockdown, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Σήμερα αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων  προς την κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα.

Θα τις ανακοινώσει το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν με σχετικά μεγάλη βεβαιότητα στα εξής:

  • Επανέρχεται το click away με τη μορφή που ίσχυε την περίοδο των εορτών.
  • Ανοίγουν ξανά με προγραμματισμένο ραντεβού κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία.
  • Αρκετά μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει η ενεργοποίηση της μεθόδου του click inside, δηλαδή το προκαθορισμένο ραντεβού για αγορές μέσα σε καταστήματα με συγκεκριμένο χρόνο και συγκεκριμένο αριθμό πελατών. Η σχετική μέθοδος εξετάζεται κυρίως για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν και αυτές το απόγευμα.
  • Παραμένουν οι περιορισμοί της νυχτερινής κυκλοφορίας και το sms για έξοδο από το σπίτι.
  • Απομακρύνεται και για αυτή την εβδομάδα το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, ζήτημα που θα επανξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, βάσει και της εξέλιξης της πανδημίας. Ηδη οι ειδικοί  έχουν προειδοποιήσει ότι ταυτόχρονο άνοιγμα λιανεμπορίου και δευτεροβάθμιας δεν θα αποτελεούσε ενδεδειγμένη λύση

Σημειώνεται ότι η όποια χαλάρωση αποφασιστεί δεν θα ισχύσει για τις 18 περιοχές της χώρας που βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρού lockdown.

Αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- και  θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας».

Ο κ. Ταραντίλης επισήμανε χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία, ωστόσο, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Πώς θα λειτουργήσει το click away και το click in shop

Με click in shop αναμένεται να λειτουργήσουν καταστήματα με ρούχα και παπούτσια, αλλά και κοσμηματοπωλεία. Οι καταναλωτές θα στέλνουν SMS στο 13033 με κωδικό 2 και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πηγαίνουν στο ραντεβού με τον καταστηματάρχη. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του click away, δηλαδή με ραντεβού εκτός καταστήματος.

To σχέδιο για άνοιγμα με click away και click in shop

Άνοιγμα του συνόλου των μαγαζιών με τη μέθοδο του click away, όπως ίσχυε και την περίοδο πριν τις γιορτές ώστε να διεκπεραιωθούν και οι παραγγελίες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει.

Άνοιγμα και με φυσική παρουσία των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, αλλά και των κοσμηματοπωλείων με την εφαρμογή της μεθόδου click in shop και με τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει οριζόντια, πράγμα που σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν και όσα βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα.

Εξαίρεση θα αποτελούν τα καταστήματα σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο» και στις οποίες έχουν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Πού θα εφαρμόζεται το click in shop

Με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής sms στο 13033 με το ραντεβού από το κατάστημα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Με την επίσκεψη με προκαθορισμένο ραντεβού σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα. Σε πολλά μικρά συνοικιακά καταστήματα, η αναλογία αυτή πρακτικά σημαίνει τη δυνατότητα εισόδου μόνο ενός πελάτη τη φορά.

Επιπλέον για την οποιαδήποτε μετακίνηση θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη η αποστολή sms στο 13033 με την ένδειξη 2, εφόσον πρόκειται για αγορές.

 

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Κακοκαιρία θα πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας: Χιονοπτώσεις σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: