Σήμα κινδύνου από Σύψα-Καπραβέλο: Ολέθριο το τρίτο κύμα κορωναϊού, ίσως ξανακλείσουν τα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνομιλεί με τους μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο 10ο Δημοτικό σχολείο Μεταμόρφωσης, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021. APE / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των ειδικών για «το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωναϊού που μας χτυπά την πόρτα και θα είναι ολέθριο» ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία. Δυστυχώς στην περίοδο που μπαίνουμε, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου , θα παίρνουμε αποφάσεις βδομάδα τη βδομάδα», επισήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας.

«Αυτό δε σημαίνει πισωγύρισμα. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να είμαστε λίγο μπροστά από την επιδημία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας τονίζοντας:

«Το άνοιγμα των σχολείων θα έχει επίδραση στην επιδημία, το ξέρουμε. Αλλά όμως έχουμε εκτιμήσει ότι το όφελος που θα έχουν τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο από το άνοιγμα των σχολείων»

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία και οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κυρίως δεν θα πρέπει να συνωστίζονται γύρω από το σχολείο», σημείωσε είπε ο κ. Σύψας συμπληρώνοντας:

«Δεν πλησιάζουμε την πόρτα του σχολείου και αποφεύγουμε τις κοινωνικές επαφές έξω από το σχολείο για να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν την πόρτα του σχολείου με κόσμου».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο με κυλιομένα lockdown και μέτρα ακορντεόν ενώ για τον εμβολιασμό σημείωσε ότι δεν είναι τρομακτικά αισιόδοξος και εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Νίκος Καπράβελος: «Ολέθριο το τρίτο κύμα της πανδημίας»

Την ανησυχία του εξέφρασε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος για «το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωναϊού που μας χτυπά την πόρτα και θα είναι ολέθριο». Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωναϊό και είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να μιλήσει για το θέμα, εξέφρασε την ανησυχία του.

«Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το άνοιγμα σχολείων σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τέτοια κατάσταση.

Αυτό που όπως είπε τον φοβίζει περισσότερο είναι το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, επισημαίνοντας ότι αυτό «πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν το τρίτο κύμα του κορωναϊού χτυπήσει την Αττική, όπως χτύπησε το δεύτερο τη Βόρεια Ελλάδα, «οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».

HJ με πληροφορίες από ANT1 και ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Επιστρέφουν τα παιδιά στα σχολεία: Yψηλό ακόμα το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, απαιτείται προσοχή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: