Συγνώμη ζήτησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός: Απέτυχε να προστατεύσει μητέρες και παιδιά σε ιδρύματα που διαχειριζόταν η Εκκλησία

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Micheal Martin πραγματοποιεί ενημέρωση τύπου για τη δημοσίευση μιας έκθεσης από την ιρλανδική επιτροπή έρευνας για τα σπίτια μητέρων και μωρών (CIMBH) σε κυβερνητικά κτήρια στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. EPA, JULIEN BEHAL




Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν ζήτησε σήμερα επίσημα συγγνώμη για τη «βαθιά αποτυχία» του κράτους στη μεταχείριση ανύπανδρων μητέρων και των μωρών τους σε ένα δίκτυο ιδρυμάτων που διαχειριζόταν η Καθολική Εκκλησία από τα χρόνια του 1920 έως και τα χρόνια του 1990.

Έκθεση που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, αποκάλυψε ένα «σοκαριστικό» ποσοστό θνητότητας περίπου 15% μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν στα ιδρύματα, το οποίο αντανακλούσε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Συνολικά πέθαναν περίπου 9.000 παιδιά.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης, του κράτους και των πολιτών του, ζητώ συγγνώμη για τη βαθιά γενεακή αδικία σε βάρος των Ιρλανδών μητέρων και των παιδιών τους που κατέληξαν σε ένα [ίδρυμα] Mother and Baby Home ή σε ένα County Home», δήλωσε ο Μάρτιν στο Κοινοβούλιο.

«Ζητώ συγγνώμη για την ντροπή και τον στιγματισμό τον οποίο υπέστησαν και ο οποίος, για ορισμένους, παραμένει ένα βάρος μέχρι σήμερα», είπε ο Μάρτιν. «Το κράτος σας απογοήτευσε.»

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πόσα βρέφη απομακρύνθηκαν από τις μητέρες τους και στάλθηκαν στο εξωτερικό για υιοθεσία, ενώ ένας αριθμός παιδιών εμβολιάστηκαν χωρίς συγκατάθεση της μητέρας τους.

Ανώνυμες μαρτυρίες από ενοίκους παρομοίασαν τα ιδρύματα με φυλακές όπου κακοποιούνταν λεκτικά από μοναχές, ενώ γυναίκες υφίσταντο τραυματικούς τοκετούς χωρίς ανακούφιση από τον πόνο.

Συγγενείς λένε πως τα μωρά δεν λάμβαναν καλή μεταχείριση επειδή είχαν γεννηθεί από ανύπανδρες μητέρες που, όπως και τα παιδιά τους, θεωρούνταν μια κηλίδα στην εικόνα της Ιρλανδίας ως ευλαβούς καθολικού έθνους. Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των γυναικών που γίνονταν δεκτές στα ιδρύματα ήταν ακόμη και κορίτσια 12 ετών.

Μια συμμαχία οργανώσεων επιζώντων δήλωσε χθες πως η έκθεση είναι «πραγματικά σοκαριστική», αλλά έχει ανάμεικτα συναισθήματα επειδή δεν λογοδοτεί πλήρως για τον ρόλο που έπαιξε το κράτος στη διαχείριση των ιδρυμάτων και στον διαχωρισμό των μητέρων από τα παιδιά τους.

Ο επικεφαλής της Ιρλανδικής Καθολικής Εκκλησίας ζήτησε «ανεπιφύλακτα» συγγνώμη για τον ρόλο της.

Το θρησκευτικό τάγμα που διαχειριζόταν ένα ίδρυμα για ανύπανδρες μητέρες στην πόλη Τούαμ, όπου πέθαναν σχεδόν 800 παιδιά, δήλωσε σήμερα πως το τάγμα «δεν ανταποκρίθηκε στον χριστιανισμό μας όταν διαχειριζόταν το ίδρυμα».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δουβλίνο, Ιρλανδία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Στη Μόσχα την Κυριακή ο Ναβάλνι: «Ελάτε να με υποδεχθείτε» λέει στους υποστηρικτές του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: