Σε… νάρθηκα οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός; Εργασίες συντήρησης και στερέωσης [photos]

Στιγμιότυπο από τις σημερινές εργασίες συντήρησης στον ναό του Ολυμπίου Διός. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Εργασίες στερέωσης και συντήρησης πραγματοποιούνται στον ναό του Ολυμπίου Διός, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και τοπόσημα της Αθήνας, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021.

To Έργο «Στερέωση και Συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα» ξεκίνησε στα τέλη του 2018 και πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2023.

Ο ναός του Ολυμπίου Διός, στις όχθες του Ιλισού, ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της αρχαιότητας και σημείο αναφοράς στην πόλη της Αθήνας, άρχισε να κτίζεται από τους Πεισιστρατίδες γύρω στο 515 π.Χ. και αποπερατώθηκε από τον Αδριανό το 131/2 μ.Χ.

Δεκαπέντε μόλις από τους αρχικά 104 ιστάμενους κίονες του άλλοτε μεγαλοπρεπούς αδριάνειου ναού σώζονται μέχρι σήμερα.

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο ναός αναδείχτηκε στον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας και φιλοξένησε ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά αγάλματα του αρχαίου κόσμου.

Δυστυχώς η αίγλη του ναού δε διήρκεσε πολύ, διότι λεηλατήθηκε από μια εισβολή των Χερουλίων, τον 3ο αιώνα μ.Χ. Από τότε έπαψε να χρησιμοποιείται, δεν επισκευάστηκε ποτέ και μετατράπηκε σιγά σιγά σε ερείπια.

Τους αιώνες που ακολούθησαν τη ρωμαϊκή περίοδο, ο ναός λεηλατήθηκε για να χρησιμοποιηθούν τμήματά του ως δομικά υλικά σε άλλες κατασκευές της πόλης. Παρόλα αυτά, τα ερείπια που παραμένουν ορατά μέχρι σήμερα, αποτελούν μια από τις μεγαλυτερες τουριστικές ατραξιόν της πόλης.

Ο ναός ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1889-1896 από τον αρχαιολόγο Φ. Πενρός της Βρετανικής Σχολής της Αθήνας (που βοήθησε και στην αποκατάσταση και του Παρθενώνα). Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν το 1922 από το Γερμανό αρχαιολόγο Γκ. Βέλτερ. Τέλος, στη δεκαετία του 1960 πήραν σειρά Έλληνες αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Ιωάννη Τραυλό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: