Σε κατάσταση μείζονος συναγερμού το Λονδίνο: Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΕΣΥ

File photo: Eικόνες σαν κι αυτή, με ασθενοφόρα να συνωστίζονται με μεταφορά ασθενών με κορωναϊό, έχουν πάψει να υπάρχουν πλέον. EPA, ANDY RAIN




Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κήρυξε «μείζον συμβάν» στη βρετανική πρωτεύουσα λόγω της διαρκούς αύξησης των κρουσμάτων κορωναϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Καν, τα αυξανόμενα κρούσματα ασκούν τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας NHS, που απειλείται με κατάρρευση.

Τα νοσοκομεία της πόλης είναι αντιμέτωπα με 35% περισσότερους νοσηλευόμενους ασθενείς Covid σε σχέση με την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας, συγκεκριμένα 7.034 ασθενείς αυτήν τη στιγμή.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών σε αναπνευστήρα αυξήθηκαν κατά 42% σε μία εβδομάδα έως τις 6 Ιανουαρίου, από 640 σε 908.

Οι αρμόδιοι για τη δημόσια υγεία σε μια πόλη ή περιοχή της Βρετανίας έχουν τη δυνατότητα κήρυξης μείζονος συμβάντος όταν θεωρούν ότι υπάρχει αυξημένη απειλή για απώλεια ανθρώπινων ζωών και για δυσκολίες στη διαχείριση της κατάστασης από τις αρμόδιες αρχές.

«Η κατάσταση στο Λονδίνο τώρα είναι κρίσιμη με τη διασπορά του ιού εκτός ελέγχου. Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι θα ξεμείνουμε από κλίνες για ασθενείς τις επόμενες δύο εβδομάδες αν δεν επιβραδυνθεί δραστικά η εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο Δήμαρχος Λονδίνου.

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Τζόνσον ο κ. Καν ζητά μεγαλύτερη οικονομική στήριξη των Λονδρέζων που υποχρεώνονται σε καραντίνα, καθημερινά στοιχεία για τους εμβολιασμούς, το κλείσιμο των χώρων λατρείας και εντολή χρήσης μάσκας σε όλους τους πολυσύχναστους χώρους και τις περιστάσεις συγκέντρωσης πλήθους εκτός σπιτιού.

Τα πιο πρόσφατα «μείζονα συμβάντα» στο Λονδίνο είχαν κηρυχθεί μετά από τη φονική πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ τον Ιούνιο του 2017 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2016 στη Westminster Bridge και στη London Bridge.

Η κίνηση του Σαντίκ Καν συνέπεσε με την ανακοίνωση από την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση ότι η τιμή αναπαραγωγής (R) του κορωναϊού έχει αυξηθεί ελαφρώς σε 1-1,4 στο Ην. Βασίλειο από 1,1-1,3 προ δύο εβδομάδων.

Στο Λονδίνο η τιμή R εκτιμάται σε 1,1-1,4. Στη νοτιοδυτική Αγγλία η μέγιστη τιμή φτάνει το 1,5.

Λίγο νωρίτερα το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής είχε ανακοινώσει πως φορείς του ιού την εβδομάδα έως τις 2 Ιανουαρίου ήταν ένας στους 50 κατοίκους της Αγγλίας, με βάση τους τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Η αναλογία αυτή μεταφράζεται σε 1.122.000 ενεργούς φορείς του κορωναϊού.

Την περίοδο 12-18 Δεκεμβρίου υπολογιζόταν ότι οι ενεργοί φορείς στην Αγγλία ήταν 645.800 ή ένας στους 85 κατοίκους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΓΒΑ
Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Γαλλία προετοιμάζεται για πολύμηνο lockdown: Σίγουρα ως το καλοκαίρι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: