Σε κατάσταση υγειονομικού χάους η Βραζιλία: Aσθενείς μεταφέρονται από την πολιτεία Αμαζόνας σε άλλες περιοχές

Παρά την έξαρση της πανδημίας, οι άνθρωποι κατακλύζουν τις παραλίες. Το στιγμιότυπο είναι από την Ιπανέμα στο Ρίο Ιανέϊρο. EPA, Antonio Lacerda




Η βραζιλιάνικη πολιτεία Αμαζόνας (βόρεια) ξεκίνησε σήμερα τις διακομιδές ασθενών με Covid-19 προς άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων της, όπου καταγράφονται ελλείψεις οξυγόνου.

Από τα ξημερώματα, ένα πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος, που θα μεταφέρει 9 ασθενείς προς το Πιάουι (βορειοανατολικά), αναχώρησε από το Μανάους, την πρωτεύουσα της Αμαζόνας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Συνολικά, 235 ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν προς άλλες 8 πολιτείες.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Εντουάρντο Παζουέλο παραδέχθηκε την «κατάρρευση των μονάδων φροντίδας στο Μανάους», που υπήρξε ήδη μία από τις πλέον πληγείσες από το πρώτο κύμα της πανδημίας πόλεις, τον Απρίλιο και τον Μάιο, με ομαδικούς τάφους στα κοιμητήρια και σορούς να στοιβάζονται σε φορτηγά ψυγεία έξω από τα νοσοκομεία.

Η Βραζιλία έχει σοκαριστεί από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου διακρίνονται οικογένειες ασθενών να φέρνουν στο νοσοκομείο φιάλες οξυγόνου, τις οποίες αγόρασαν με ιδία μέσα.

Γιατροί αποκάλυψαν σε ΜΜΕ ότι ασθενείς Covid-19 πέθαναν από ασφυξία, ελλείψει διαθέσιμου οξυγόνου για την τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής τους.

«Είναι φοβερό, αυτό το πρόβλημα στην Αμαζόνας. Όμως, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας», δήλωσε σήμερα ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρου, που δέχεται επικρίσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 207.000 ανθρώπους στη Βραζιλία.

Διασημότητες, όπως ο ηθοποιός Μπρούνο Γκαλιάσο, η τραγουδίστρια Μαρία Γκαντού και ο συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο κινητοποιήθηκαν για την αγορά φιαλών οξυγόνου, ωστόσο βρέθηκαν μπροστά σε προσκόμματα στην προσπάθειά τους να τις μεταφέρουν στο Μανάους. Στη μητρόπολη αυτή των 2 εκατομμυρίων κατοίκων είναι δύσκολο να μεταβεί κανείς οδικώς και είναι κυρίως προσβάσιμη αεροπορικώς ή μέσω του ποταμού Αμαζονίου.

Αυτή η απομόνωση, εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης αυτού του μεγέθους, είναι «σαν μια καταδίκη σε θάνατο», είπε ο δήμαρχος του Μανάους Νταβίντ Αλμέιντα, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Folha de S. Paulo.


Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μανάους , Βραζιλία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: