Σε καραντίνα γερουσιαστής λίγο πριν από κρίσιμη ψηφοφορία «κλειδί» για τις ισορροπίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντιού EPA/ERIK S. LESSER μέσω ΚΥΠΕ




Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντιού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τέθηκε σε καραντίνα διότι ενημερώθηκε πως είχε «στενή επαφή» με πρόσωπο που διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον νέο κορωναϊό.

Ο Γερουσιαστής διέκοψε την προεκλογική του εκστρατεία ενώ δεν απομένουν πλέον παρά πέντε ημέρες προτού διεξαχθούν δύο κρίσιμες επαναληπτικές ψηφοφορίες στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να αποσπάσουν την Τρίτη δύο έδρες στη Γερουσία που καταλαμβάνουν Ρεπουμπλικάνοι κι έτσι να έχουν στα χέρια τους και την άνω Βουλή, πέραν της Βουλής των Αντιπροσώπων, όταν ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει την προεδρία την 20ή Ιανουαρίου.

Το διακύβευμα είναι τέτοιο που ο Ντόναλντ Τραμπ και ο εκλεγμένος πρόεδρος θα εμφανιστούν τη Δευτέρα (4η Ιανουαρίου) στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων τους αντίστοιχα σε αυτή την ιστορικά συντηρητική πολιτεία του αμερικανικού Νότου.

Ο Περντιού έκανε ήδη μια εμφάνιση μαζί με τον Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε προεκλογική εκδήλωση σε προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων.

Σε ανακοίνωσή της η ομάδα του εξήγησε πως ο γερουσιαστής είχε «στενή επαφή» με πρόσωπο που εργάζεται στην ομάδα του και διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Δεν διευκρίνισε πάντως εάν το πρόσωπο αυτό ήταν παρόν στη συγκέντρωση όπου ο Περντιού μοιράστηκε τη σκηνή με τον Τραμπ.

«Ο γερουσιαστής Περντιού και η σύζυγός του υποβλήθηκαν σε τεστ που είχαν αρνητικά αποτελέσματα σήμερα (σ.σ. χθες Πέμπτη) αλλά ακολουθώντας τις συστάσεις του γιατρού τους (…) θα τεθούν σε καραντίνα», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ομάδας του.

Γερουσιαστής από το 2015, ο Ντέιβιντ Περντιού, επιχειρηματίας, 71 ετών, θα αναμετρηθεί την 5η Ιανουαρίου με τον Δημοκρατικό Τζον Όσοφ, πρώην συνεργάτη κοινοβουλευτικών και πρώην δημοσιογράφο, 33 ετών. Την ίδια ημέρα, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία που θα κρίνει επίσης τη δεύτερη έδρα της πολιτείας στη Γερουσία, πράγμα σπάνιο.

Η Ρεπουμπλικάνα γερουσιάστρια Κέλι Λέφλερ, 50 ετών, θα αντιμετωπίσει τον Ράφαελ Γουόρνοκ, 51 ετών, πάστορα στην εκκλησία όπου άλλοτε λειτουργούσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στην Ατλάντα, την πρωτεύουσα της Τζόρτζιας.

Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν αυτές τις δύο έδρες, η ισορροπία ισχύος στη Γερουσία θα είναι απόλυτη (50-50) και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα έχει, βάσει του Συντάγματος, την καθοριστική ψήφο.

Πάνω από 2,8 εκατ. ψηφοφόροι στην πολιτεία έχουν ψηφίσει ήδη. Μόνο με τις ψήφους που κατατέθηκαν εκ των προτέρων, η συμμετοχή στην επαναληπτική ψηφοφορία έχει ήδη καταγράψει ρεκόρ — ξεπέρασε τα 2,1 εκατ. ψήφους που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ και είχε σημειωθεί το 2018. Η αυξημένη συμμετοχή, ειδικά των μαύρων, αναγγέλλεται αμφίρροπο αποτέλεσμα στην πολιτεία, όπου ο Μπάιντεν κέρδισε οριακά την 3η Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αισιοδοξία εκφράζει ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν: Για “ιστορικές νίκες” ομιλεί ο Ντόναλντ Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: