Σε 50 χώρες έχει εντοπιστεί η βρετανική μετάλλαξη του κορωναϊού λέει ο ΠΟΫ

File photo: Επεξεργασμένη απόδοση εικόνας μικροσκοπίου που δείχνει κύτταρο που έχει προβληθεί από covid-19. EPA/NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Ο αριθμός των χωρών και των περιοχών όπου κυκλοφορεί το μεταλλαγμένο στέλεχος τουνέου κορωναϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία είναι πλέον 50 και σε 20 χώρες έχει έχει ταυτοποιηθεί η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ένα τρίτο στέλεχος του νέου κορωναϊού από την Αμαζονία της Βραζιλίας την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο δελτίο του για “ένα ανησυχητικό μεταλλαγμένο στέλεχος”.

“Όσο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο έχει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται”, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. “Τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης σημαίνουν πως πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων μεταλλαγμένων στελεχών.”

  • Μετά την αναφορά του για πρώτη φορά στον ΠΟΥ στις 14 Δεκεμβρίου, το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος VOC 202012/01 έχει εντοπιστεί σε 50 χώρες, περιοχές και ζώνες, διευκρινίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Τα αποτελέσματα των τεστ δείχνουν μια κατανομή κατά ηλικία και φύλο παρόμοια με εκείνες άλλων μεταλλάξεων που κυκλοφορούν. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τον εντοπισμό των επαφών αποκαλύπτουν “μια μεγαλύτερη μεταδοτικότητα εκεί όπου το περιστατικό αναφοράς οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος”.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, 501Y.V2, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε 20 χώρες, περιοχές και ζώνες.

“Με αφετηρία προκαταρκτικές έρευνες και άλλες εν εξελίξει έρευνες στη Νότια Αφρική, είναι πιθανόν το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 να είναι πιο μεταδοτικό από τα μεταλλαγμένα στελέχη που κυκλοφορούσαν προηγουμένως στη Νότια Αφρική”, εκτιμά ο ΠΟΥ στο δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, βράδυ.

“Εξάλλου, αν και το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να προκαλεί μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας, η παρατηρούμενη ραγδαία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων έχει θέσει τα συστήματα υγείας υπό πίεση”.

Το εύρος της γεωγραφικής μετάδοσης των δύο μεταλλαγμένων στελεχών είναι προφανώς υποεκτιμημένο, προσθέτει ο ΠΟΥ, λόγω του ότι βρέθηκαν σε χώρες που διαθέτουν ικανότητα προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Γενεύη, Ελβετία 

Οχι στις διαχειριστικές “αλχημείες” λένε οι φαρμακοβιομηχανίες: Ο εμβολιασμός να γίνει με βάση την επιστήμη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal