Σχεδόν 1.000.000 Ρώσοι έχουν εμβολιασθεί σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters

File photo: To ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωναϊού Sputnik V. EPA, MINZDRAV




Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ρώσοι έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα με τις δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters,

τη στιγμή που οι αρχές έχουν θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο μαζικός εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ξεκίνησε τον Δεκέμβριο για ορισμένες ομάδες ενώ για τον γενικό πληθυσμό στις αρχές Ιανουαρίου.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 957.000 πολίτες έχουν εμβολιασθεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters, οι οποίοι βασίζονται στα στοιχεία των τοπικών αρχών σε κάθε μία από τις 85 περιφέρειες της Ρωσίας που έχουν δημοσιευθεί σε επίσημες ιστοσελίδες ή έχουν αναφερθεί από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα στοιχεία αναφέρονται στην περίοδο μεταξύ 20 και 28 Ιανουαρίου, αλλά καλύπτουν τον συνολικό αριθμό των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί από τότε που ξεκίνησε στην χώρα ο εμβολιασμός των πολιτών.

Το εμβόλιο Sputnik V χορηγείται σε δύο δόσεις, με την δεύτερη δόση να γίνεται 21 ημέρες μετά την πρώτη. Οι υπολογισμοί καλύπτουν τον αριθμό των ατόμων που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Οι περιφερειακές αρχές δίνουν στοιχεία, είτε μέσω επίσημων ανακοινώσεων είτε μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης, που αφορούν τον αριθμό των ατόμων που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, αν και μερικά μέσα δίνουν τον αριθμό των ατόμων που έχουν λάβει και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οι υπολογισμοί δεν περιλαμβάνουν στοιχεία που αφορούν το υπουργείο Άμυνας ή τις δυνάμεις επιβολής του νόμου που εμβολιάζουν το προσωπικό τους.

Το υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία αυτά που βασίζονται στους υπολογισμούς του πρακτορείου. Το εν λόγω υπουργείο δεν πραγματοποιεί επίσης καθιερωμένες, συστηματικές ενημερώσεις για τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων στην χώρα.

Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η Ρωσία, ως πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε πέρυσι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, έχει εμβολιάσει μέχρι σήμερα το 0,7% του πληθυσμού των 146,2 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Η αντιπρόεδρος τη ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι στην Ρωσία μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 8,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια έχουν διανεμηθεί σε ιατρικά ιδρύματα.

Η ίδια είχε δηλώσει στις 23 Ιανουαρίου ότι η κυβέρνηση προβλέπει να εμβολιασθούν 20 εκατομμύρια πολίτες το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά δεν διευκρίνισε αν ο αριθμός αυτός θα περιλαμβάνει και όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις ή στις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Περίπου 320.000 άνθρωποι είχαν εμβολιασθεί στην Μόσχα έως τις 28 Ιανουαρίου σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS , το οποίο επικαλείται δηλώσεις του αντιδημάρχου της ρωσικής πρωτεύουσας στο τηλεοπτικό κανάλι Russia-24 TV. Περισσότεροι από 65.954 άνθρωποι έχουν εμβολιασθεί στην περιοχή της Μόσχας σύμφωνα με τα στοιχεία του περιφερειακού υπουργείου Υγείας και 49.408 στην Αγία Πετρούπολη σύμφωνα με την κυβέρνηση της πόλης.

Άλλες 21 περιοχές, μεταξύ των οποίων το Ταταρστάν, η Μπασκίρια, το Σβερλντλόφσκ έχουν αναφέρει η κάθε μια, ότι έχουν εμβολιασθεί 10.000 -20.000 άτομα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters. Στις υπόλοιπες 61 περιοχές έχουν εμβολιασθεί λιγότεροι από 10.000 στην κάθε μια μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V παρασκευάζεται από επτά ρωσικές φαρμακευτικές εταιρείες, έξι εκ των οποίων είναι ιδιωτικές.

Η Ρωσία εξάγει επίσης το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Έχει εξαγάγει λιγότερες από 900.000 δόσεις του εμβολίου σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, που βασίζονται στις ανακοινώσεις του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund). Οι περισσότερες έχουν εξαχθεί στην Αργεντινή.

Η Ρωσία έχει εγκρίνει το δεύτερο εμβόλιό της, το EpiVacCorona, η μαζική παραγωγή του οποίου θα αρχίσει τον προσεχή μήνα.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

 

Το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας νομιμοποίησε εν μέσω πανδημίας την ευθανασία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: