Σαρώνει ο ιός στη Βραζιλία και ο Μπολσονάρου …”χτενίζεται”: 211.491 νεκροί και 8.573.864 μολύνσεις

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου. EPA, Joedson Alves




Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.192 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 211.491 νεκρούς.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 62.094 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να ανέρχεται σε 8.573.864, κατά την ίδια πηγή.

Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πολυπληθέστερη στη χώρα, δέχεται το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία (50.318 θάνατοι, 1.644.225 κρούσματα), ακολουθούμενη από αυτή του Ρίο ντε Ζανέιρο (28.026, 486.806).

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία. Η χώρα βιώνει από τον Δεκέμβριο το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της επιδημίας, με αυξανόμενους αριθμούς θανάτων και μολύνσεων και το σύστημα υγείας να καταρρέει σε πολλές περιοχές.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων άρχισε την Κυριακή, με την αξιοποίηση του CoronaVac, εμβολίου που παράγει η κινεζική εταιρεία Sinovac σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Butantan στο Σαν Πάουλου.

Ωστόσο η χώρα, ο πρόεδρος της οποίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υποβάθμιζε εξαρχής τη σοβαρότητα της πανδημίας, αντιμετωπίζει προβλήματα στην προσπάθεια να επιταχύνει την διαδικασία ανοσοποίησης. Το ινστιτούτο Fiocruz ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα μπορέσει να προμηθεύσει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca όπως σκόπευε μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά τον Μάρτιο, εξαιτίας καθυστερήσεων στην παράδοση ποσότητας της δραστικής ουσίας του σκευάσματος αυτού, που αναμένει από την Κίνα.

— Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.894 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.584 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν — αριθμός άνευ προηγουμένου —, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 142.832 νεκρούς επί συνόλου 1.668.396 μολύνσεων.

Ωστόσο στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, αναγνωρίζουν στελέχη του υπουργείου, εξηγώντας ότι γίνονται λίγα τεστ.

  • 3.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 26 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ενημέρωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.400 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 26 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως εδώ τους 17.573 νεκρούς επί συνόλου 677.151 μολύνσεων.

Οι αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού. Μέχρι χθες είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορονοϊό 24.025 άνθρωποι και τη δεύτερη 8.360.

Σήμερα ο αρμόδιος εποπτικός φορέας θα αποφασίσει εάν θα δώσει πράσινο φως για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου CoronaVac, προϊόν της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Sinovac, ώστε να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.

Επιδημιολόγοι συνιστούν το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση να περιορίσει τις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών της χώρας και να καταρτίσει σχεδιασμούς για την επιβολή αυστηρών lockdowns σε διάφορες πόλεις, καθώς προειδοποιούν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενδέχεται να κλιμακωθεί το προσεχές διάστημα.

Εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου στο νότιο ημισφαίριο, η κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται άδειες μετακίνησης σε οικογένειες που θέλουν να παραθερίσουν εντός της χώρας, ενώ επιτρέπει επίσης την έλευση ξένων τουριστών, για να τονωθεί ο συγκεκριμένος τομέας οικονομικής δραστηριότητας.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρίο ντε Ζανέιρο, Brazil – Μεξικό, Mexico – Σαντιάγο, Chile

Κάτι κρύβει η Κίνα: Λαμβάνει αυστηρά μέτρα, ειδικά στο Πεκίνο, λόγω συνεχούς αύξησης των μολύνσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: