Σαφές το μήνυμα προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά και να συνεχίσει λέει διπλωματική πηγή

File Photo: To Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ




“Είναι σαφές ότι το μήνυμα προς την Τουρκία είναι να αλλάξει συμπεριφορά και να συνεχίσει (την αποκλιμάκωση) για να μην ξαναγυρίσουμε στην περσινή κατάσταση”,

σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικος Μάας, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το ταξίδι του στην Άγκυρα και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, για την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ , Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ίδια πηγή αναφέρθηκε σε πληροφορίες για το τι μετέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου στις επαφές του στις Βρυξέλλες, όπως ότι η Τουρκία επιθυμεί καλές σχέσεις με την ΕΕ, τις θέσεις για διμερείς διαπραγματεύσεις και το Κυπριακό, αλλά και τις απαιτήσεις για επικαιροποίηση κοινής δήλωσης 2016 σε όλες τις πτυχές, τελωνειακή ένωση, κονδύλια και υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο. Η πηγή αναφέρθηκε σε “συνήθεις κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, περί pushbacks, προκλήσεων και κατάχρηση της αρχής της αλληλεγγύης”, αλλά και τη “μόνιμη επωδός της Άγκυρας ότι είναι προς το συμφέρον ΕΕ και Τουρκίας να συνεργαστούν”.

Σημείωσε δε ότι “από πλευράς Ένωσης το γενικό μήνυμα καταρχήν θετικό” και δήλωσε ότι “μας ενδιαφέρει μια καλή στρατηγική σχέση με την Τουρκία αλλά πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη και σε βάθος χρόνου όλες οι καλές προθέσεις που διακηρύσσει”.

Σημείωσε την αναφορά Μπορέλ στις γνωστές πρόσθετες απαιτήσεις της ΕΕ για βελτίωση του Κράτος Δικαίου στην Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποσχέσεις Τσαβούσογλου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ίδια πηγή αναφέρθηκε και σε επικείμενη επίσκεψη Σαρλ Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες καταχωρήσεις στην λίστα κυρώσεων για την κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ότι δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί και δήλωσε ότι “θα θέλαμε να έχουν γίνει χθες. άρα ποιος μπορεί να είναι ο προφανής λόγος: δεν υπάρχει συμφωνία διότι αντιδρούν ορισμένοι με το επιχείρημα της τωρινής βελτίωσης και του να μην τορπιλίσουμε τη διαδικασία και ξαναπροκαλέσουμε εντάσεις”.

Κατέγραψε Γερμανία και Ισπανία σε αυτές τις χώρες και τη Γαλλία από την αντίθετη πλευρά “με ιδιαίτερη φιλοδοξία σε αριθμούς για πρόσωπα”. Σημείωσε τέλος ότι έχει ξεκινήσει η αξιολογική έκθεση του Μαρτίου και οι ηγέτες θα επανέλθουν στο θέμα τον Μάρτιο.

ΚΥΠΕ, Aθανάσιος Αθανασίου
Βρυξέλλες Βέλγιο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ το Κυπριακό λέει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: