Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν: Συζήτησαν για New START, Ουκρανία, Ναβάλνι, ρωσικές παρεμβάσεις

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, μιλά για την αμερικανική μεταποίηση πριν υπογράψει εκτελεστική εντολή που σχετίζεται με τους Αμερικανούς κατασκευαστές και τους Αμερικανούς εργαζόμενους, στο Εκτελεστικό Γραφείο Eisenhower στην Ουάσιγκτον. EPA, KEVIN DIETSCH
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε στον Πούτιν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τη «δηλητηρίαση» του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τη μεταχείριση που του επιφύλαξαν οι ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων την παράταση της συνθήκης New START για πέντε χρόνια και το θέμα της Ουκρανίας, με τον Μπάιντεν να εκφράζει την υποστήριξή του στην ουκρανική «εθνική κυριαρχία» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές καθώς και της αμοιβής που φέρεται ότι πρόσφεραν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε μαχητές των Ταλιμπάν για την εξόντωση Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι οι Μπάιντεν και Πούτιν είχαν αυτήν την πρώτη επικοινωνία μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράταση της συνθήκης New START και ότι ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της εξομάλυνσης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.

Με πληροφορίες από Reuters, μέσω AFP ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Mε ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε η Γερουσία τον διορισμό του Μπλίνκεν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: