Πρώτη “καμπάνα” από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις πολιτικές διώξεις στην Τουρκία

File photo: Ο Τόνι Μπλίνκεν, νέος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. EPA, LYNN BO BO
Tην πρώτη της δήλωση σε σχέση με τους δυο πιο επιφανείς κρατούμενους της Τουρκίας έκανε την Παρασκευή η κυβέρνηση Μπάιντεν: πρόκειται για τις μακροχρόνιες φυλακίσεις του ακτιβιστή φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά και του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωσή του στην ιστοσελίδα Ahval, αναφερόμενο στον Καβαλά αναφέρει ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν αυτές τις υποθέσει πολύ στενά”, προσθέτοντας: “Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για αυτήν και για άλλες κατηγορίες έναντι της κοινωνίας των πολιτών, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, πολιτικών και επιχειρηματιών στην Τουρκία, καθώς και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους”.

Η δήλωση επίσης αναφέρει ότι “Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδη για κάθε υγιή δημοκρατία”.

“Συνεχίζουμε να απαιτούμε από την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να δώσει σ’ αυτή την υπόθεση μια γοργή και δίκαιη λύση” καταλήγει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της δίκης του Καβαλά και οκτώ ακόμη ατόμων μετά την προσκόμιση ελλιπών έως σήμερα αποδεικτικών στοιχείων, μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ. Η υπόθεση θα σταλεί εκ νέου σε πρωτοβάθμιο τοπικό δικαστήριο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσης σχολίασε την υπόθεση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτη και βουλευτή του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

Την περασμένη Παρασκευή, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αξίωσαν από την Αγκυρα την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ντεμιρτάς σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR).

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στήριξε την απόφαση της 21ης Ιανουαρίου του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας, “Επισημαίνουμε την απόφαση της 21ης Ιανουαρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και της απόφασης που έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς”.

”Εχουμε αναφερθεί σε αυτή την υπόθεση στην δική μας ετήσια Αναφορά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και έχουμε δηλώσει δημοσίως την ανησυχία μας για την σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2016 και στη συνέχεια όταν καταδικάστηκε για πρώτη φορά και του επιβλήθηκε μακρά καταδίκη το 2017″, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Ντεμιρτάς συνελήφθη μαζί με άλλους βουλευτές του HDP στις 4 Νοεμβρίου 29016 κατηγορούμενος για σχέσεις με το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα  (PKK).

“Πολιτικά υποκινούμενες διώξεις καταπνίγουν τον πολιτικό πλουραλισμό και περιορίζουν τον ελεύθερο πολιτικό διάλογο, ουσιώδεις αξίες για την δημοκρατική κοινωνία”, αναφέρει η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Ο περιορισμός της δυνατότητας των αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων να συμμετέχουν πλήρως στην δημοκρατική διαδικασία  υπονομεύει την υγεία κάθε δημοκρατίας. Καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να στηρίξει τις θεμελιώδεις ελευθερίες που εγγυάται το σύνταγμά της”.

Πηγή: Ahval

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τζέικ Σάλιβαν: Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί στενά με το Ισραήλ σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: