Προς 1η Φεβρουαρίου οδεύει το πρώτο κουδούνι: Τα επόμενα βήματα για άρση του lockdown

Χιονισμένο τοπίο από την περιοχή του Σοφικού στην Κόρινθο τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ ΜΕΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Προς άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου προσανατολίζεται πλέον η κυβέρνηση, αφού προηγουμένως θα έχει διαρρεύσει ένα κρίσιμο διάστημα όπου θα αξιολογηθούν και οι όποιες επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των κομμωτηρίων και άλλων συναφών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN στην πρωινή ενημερωτική του εκπομπή, το κεντρικό σενάριο προβλέπει άνοιγμα Γυμνασίω και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου με ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικής κοινότητας από την προηγοπύμενη Τετάρτη εκείνης της ημερομηνίας.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης αναφερόμενος στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ανέφερε ότι οι ειδικοί δεν έχουν στα χέρια τους ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία για να πάρουν μία τέτοια απόφαση. «Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων», σημείωσε ο κ. Ταραντίλης, παραπέμποντας ουσιαστικά τη συζήτηση για την επόμενη εβδομάδα.

Μόλις 7 κρούσματα εκπαιδευτικών

Η εικόνα πάντως από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είναι θετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη τη χώρα, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα εκπαιδευτικών στα περίπου 5.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Όπως είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, «αισιόδοξα είναι και τα αποτελέσματα που έχουμε στη διάθεσή μας από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, όπου είχαμε μόλις 7 κρούσματα επί συνόλου περίπου 5.000 τεστ δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, ένα δείκτη θετικότητας στους εκπαιδευτικούς μας, που ήταν μόλις 0,14%. Η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών Σταθμών, των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, πήγε εξαιρετικά καλά και σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας χρειάστηκε να κλείσουν μόλις 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια».

Η σχετικά στθεροποιημένη επιδημιολογική εικόνα επιτρέπει τον σχΜετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και της βελτιωμένης κατάστασης στη χώρα, που φαίνεται από τη διατήρηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα.

 Τα επόμενα βήματα

Μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, και κατα χρονική σειρά, τα επόμενα βήματα αφορούν στα χιονοδρομικά κέντρα, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τις σχολές οδηγών, και έπεται το άνοιγμα σχολείων -Γυμνασίων και Λυκείων- ενώ η εστίαση αναμένεται να είναι ο τελευταίος κλάδος που θα ανοίξει και μάλιστα υπό προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων που θα φέρει και την άρση του περιορισμού μετακίνησης εκτός νομού, ωστόσο εξετάζονται τρόποι ώστε η κινητικότητα να είναι ελεγχόμενη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή κατά τη σύσκεψη με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση εκτός νομού», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα και να επαναλειτουργήσουν οι σχολές οδηγών.

Με πληροφορίες από OPEN TV, ΕΘΝΟΣ, Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

 

Σακελλαροπούλου για Μπεκατώρου: Στο πρόσωπό της είδα όλες τις κακοποιημένες γυναίκες

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: