Προκαλούν ανησυχία τα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας: 866 κρούσματα, 337 διασωληνωμένοι, 27 θάνατοι

Μοριακά τεστ για covid-19 έγιναν στο προσωπικό του ΕΚΑΒ Αργολίδας από την ΚΟΜΥ Αργολίδας, στο χώρο όπου στεγάζεται η μονάδα του ΕΚΑΒ στο Δήμο Ναυπλιέων, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η δυναμική του επιδημικού κύματος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ από το απόγευμα της Τρίτης σε καθεστώς σκληρού lockdown έχει υπαχθεί και η Λέσβος.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα δείγματα που έρχονται από την Αττική και κυρίως την Αθήνα, καθώς στο κέντρο της πρωτεύουσας το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 109 κρούσματα, περισσότερα από όλη τη Θεσσαλονίκη (είχε 99).

Tα 866 κρούσματα που ανακοινώθηκαν απέχουν σημαντικά από τον πήχυ των περίπου 500 που είχαν θέσει οι επιστήμονες πριν από την επιβολή του lockdown ως προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας άρσης αυτού.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρονται τα εξής:

“Σήμερα (χθες) Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 866 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146.020, εκ των οποίων 52,2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.651 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.252 (30,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 337 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 234 (69,4%) από τους διασωληνωμένους είναι άνδρες. Το 85,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 977 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.329 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.149 (59,1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

Με την παράταση του lockdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού να θεωρείται δεδομένη, οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το τρίτο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας. Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί για το επόμενο διάστημα είναι ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα συνεχίζουν να αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα, έχουν εντοπίσει επιγραμματικά τους φόβους στις εξής τρεις αιτίες:

  • Βασική είναι η μη τήρηση των μέτρων, καθώς πολλοί είναι οι Αθηναίοι που λόγω του καλού καιρού των προηγούμενων ημερών αλλά και των εορτών βγήκαν έξω
    Ο καιρός και η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας
    Αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Από τις 20 Ιανουαρίου, στα εμβολιαστικά κέντρα Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., προστίθενται και τίθενται σε λειτουργία τα πρώτα 144 εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων.

Εξήντα χιλιάδες ραντεβού έχουν κλειστεί από χθες το απόγευμα που ανέβηκε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, στο emvolio.gov.gr μέχρι αυτή την ώρα.

Συνολικά έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 56.232, άτομα, ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού 0,54% .

  • Εξασφαλισμένα 26 εκατ. εμβόλια

Οπως ανέφερε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μέσω των συμφωνιών της Ε.Ε. 26.090.000 δόσεις έξι διαφορετικών εμβολίων –δεν είναι σίγουρο ότι όλα θα λάβουν έγκριση κυκλοφορίας–, που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 15.450.000 ατόμων.

Εως το τέλος Μαρτίου, η χώρα μας θα λάβει 1.348.425 δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, στις οποίες ενδεχομένως να προστεθούν επιπλέον 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Ε.Ε. με την εταιρεία. Από το εμβόλιο της Moderna θα παραλάβουμε έως τον Μάρτιο 240.000 δόσεις (20.000 εντός του Ιανουαρίου).

Σήμερα γνωστοποιήθηκε, αρχικά από δημοσίευμα του Politico, ωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στην Ε.Ε. την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19».

  • Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη Λέσβο έως τις 18 Ιανουαρίου

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα Τετάρτη, στις 6 το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου μέχρι και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν προκύψει στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης, εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, καθώς και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

– Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

– Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

– Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

– Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Βορείου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Βορείου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας.

Γεωγραφική κατανομή των 866 κρουσμάτων

Η κατανομή των 866 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

38 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

52 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

49 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

106 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

34 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

49 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

99 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

8 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

53 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ρόδου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

15 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

9 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

5 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

Τέλος, ένα κρούσμα είναι υπό διερεύνηση

Μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα εμβόλιο για τον κορωναϊό; Τι λέει ο πρόεδρος των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: