Πρώην μεγιστάνας Χοντορκόφσκι για τον Πούτιν: Ο «αυτοκράτορας» προσπαθεί να δείξει ότι είναι ο κυρίαρχος της αγέλης

File photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. EPA, ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου που είχε συγκρουστεί με το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι ήταν μια απόπειρα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε ως «γηράσκοντα αυτοκράτορα», να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος της αγέλης στην Ρωσία.

Ο Χοντορκόφσκι είπε ότι η Δύση πρέπει περισσότερο να ενεργήσει παρά να μιλάει εάν θέλει να ασκήσει κάποια επιρροή στο Κρεμλίνο, μετά τη σύλληψη του Ναβάλνι.

Ο Χοντορκόφσκι δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που εμπλέκονται στο εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που υπάρχει στην Ρωσία και διακινεί χρήματα ανά τον κόσμο, αντί να στοχεύει τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Ο Πούτιν νοιώθει ότι πρέπει να δείξει ότι είναι το κυρίαρχο ζώο της αγέλης ή ότι οι άνθρωποι θα πιστέψουν ότι δεν είναι πλέον ο κορυφαίος σκύλος», δήλωσε ο ηλικίας 57 ετών Χοντορκόφσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στο Λονδίνο, όταν ρωτήθηκε γιατί έχει στοχοποιηθεί ο Ναβάλνι.

«Για έναν γηράσκοντα αυτοκράτορα, ο οποίος κυβερνά μέσω ομάδων ληστών και μεθόδων ληστών, ο νόμος δεν θα τον υπερασπισθεί ποτέ. Το μόνο πράγμα που υπερασπίζεται τον Πούτιν είναι η αντίληψη … ότι είναι ο κορυφαίος σκύλος – που έχει τεθεί και πάλι σε αμφιβολία», δήλωσε ο Χοντορκόφσκι.

Ο Χοντορκόφσκι που υπήρξε κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπός της Ρωσίας, είχε συλληφθεί το 2003 την ώρα που έβγαινε από το αεροπλάνο του στην Σιβηρία και εν συνεχεία φυλακίστηκε με τις κατηγορίες της κατ’ επανάληψη φοροδιαφυγής και απάτης, ενώ η πανίσχυρη κάποτε πετρελαϊκή εταιρεία Yukos, της οποίας ηγείτο, διαλύθηκε.

Το Κρεμλίνο τον είχε χαρακτηρίσει τότε ως κοινό εγκληματία. Ο Χοντορκόφσκι αρνήθηκε τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος το 2013, αφού παρέμεινε στην φυλακή 10 χρόνια.

«Η σύλληψη του Ναβάλνι σημαίνει ότι το καθεστώς Πούτιν, το ληστρικό του καθεστώς, χρησιμοποιεί ολοκληρωτικές μεθόδους για να ασκήσει πιέσεις στην κοινωνία» δήλωσε ο Χοντορκόφσκι στην συνέντευξη που έδωσε στο Reuters στο Λονδίνο.

Ο Χοντορκόφσκι δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να πιστέψει ότι ο Ναβάλνι θα αφεθεί ελεύθερος, αλλά η πραγματικότητα έδειξε ότι ο Ναβάλνι θα αντιμετωπίσει κλιμακούμενες πιέσεις από τις ρωσικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας μιας 10ετούς κάθειρξης.

«Θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή 10ετούς κάθειρξης, αυτό συνοπτικά είναι αυτό που θα μπορούσαμε να δούμε σ’ αυτή την φάση», δήλωσε ο Χοντορκόφσκι.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο καταδικασθείς σε φυλάκιση επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: