Δικαστήριο της Λιβύης ακύρωσε τη συμφωνία του Ερντογάν με τον Σάρατζ για τις θαλάσσιες ζώνες

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον υποτακτικό του, Φάγεζ αλ-Σάρατζ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Δικαστήριο της Λιβύης (Al-Bayda), αρμόδιο για τις εφέσεις, ακύρωσε την Τετάρτη τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του αλ Σάρατζ και της Τουρκίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας.

Επίσης φέρεται να ακύρωσε και την συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Τρίπολη ή την Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defence Point:
Σοβαρότατες είναι όπως φαίνεται οι εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς το Εφετείο της περιοχής Al-Bayda, προχώρησε στην ακύρωση της χάραξης κοινών θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ (GNA)και της Τουρκίας. Το θέμα αναμεταδίδεται πλέον από το διεθνές δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya και από άλλα ψηφιακά μέσα.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα προβλήματα, οι ένοπλες πολιτοφυλακές στην περιοχή της Σύρτης απαίτησαν από το αρχηγείο των δυνάμεων του Σάρατζ, στο οποίο πρόσκεινται, την εξόφληση όλων των υποχρεώσεων απέναντί τους, χωρίς να διευκρινίζεται εάν τα χρήματα τα χρωστά…η Τουρκία.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι έχουν αφήσει απλήρωτους τους μισθοφόρους τους στις πολιτοφυλακές επί αρκετούς μήνες.

Οι πολιτοφυλακές απειλούν ότι αν δεν εξοφληθούν, το παραθαλάσσιο οδικό δίκτυο που ενώνει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα της χώρας θα παραμείνει κλειστό, ενώ θα παραπέμψουν την εξέταση του θέματος “στη λιβυκή προεδρία”.

Η πληροφορία αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση στρατιωτικής – αεροπορικής βάσης στη Λιβύη. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφοριών, τουρκικά μεταφορικά αεροσκάφη A-400M και καταριανά C-17 Globemaster III έχουν πραγματοποιήσει συνολικά σχεδόν 200 πτήσεις προς τη Λιβύη, επιχειρώντας να προλάβουν τις εξελίξεις.

Το μέγα ερώτημα είναι ποια είναι η στάση και ο παρασκηνιακός ρόλος διαφόρων δυνάμεων που έχουν συμφέρον και παρακολουθούν “ενεργά” τις εξελίξεις στη Συρία, μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα ανεξέλεγκτης τουρκικής παρουσίας.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που παραπέμπουν στο ότι απόπειρες επιβολής τετελεσμένων όπως αυτό του κραυγαλέα παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου που… ανακαλύπτει συνορεύουσες θαλάσσιες ζώνες ανάμεσα στις δυο χώρες, απλά δεν δεν γίνονται αποδεκτά. Φυσικά, η ερμηνεία – αιτιολόγηση της άρνησης αποδοχής δεν θα πρέπει να αναζητηθεί αμιγώς στη… διεθνή νομιμότητα, αλλά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Τούτων λεχθέντων, η επίσημη ανακοίνωση ανακοίνωση σήμερα από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) της προχθεσινής έγκρισης από το North Atlantic Council (NAC) του ΝΑΤΟ της διαπίστευσης του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη, ως 27ο ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Αριστείας, την ενεργοποίησή του ως «NATO Military Body», καθώς και την απόδοση «International Status», ερμηνεύεται ως απλή και μη σχετιζόμενη σύσταση.

ΠΗΓΗ: ΒΟΥΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΙΒΥΗΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: