Πελάτες «δύο ταχυτήτων» για τις φαρμακευτικές: Στη Νότια Αφρική το εμβόλιο κοστίζει 2,5 φορές ακριβότερα απ ότι στην Ευρώπη

File Photo: Φιαλίδιο με το εμβόλιο Oxford University/AstraZeneca EPA/OXFORD UNIVERSITY / JOHN CAIRNS μέσω ΚΥΠΕ




Η Νότια Αφρική, θα πληρώσει για να λάβει τις πρώτες της δόσεις εμβολίου, του προϊόντος της AstraZeneca, σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερο τίμημα σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας μίας ηπείρου που με βάση τους επίσημους απολογισμούς υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στην ήπειρο από την πανδημία του νέου κορωναϊού,.

«Μας ενημέρωσαν ότι η τιμή είναι 5,25 δολάρια (σ.σ. 4,32 ευρώ)», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίσει πώς προέκυψε η διαφορά της τιμής.

Η Νότια Αφρική αναμένει 1,5 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες. Αγοράστηκαν στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τη συμμαχία της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και θα παραχθούν στην Ινδία από το Serum Institute of India (SII).

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πληρώσουν για τα εμβόλια που ανέπτυξε η ίδια συμμαχία 1,78 ευρώ ανά δόση, όπως ανέφερε βέλγος υπουργός μέσω Twitter περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η τιμή των δόσεων των εμβολίων είναι λεπτό ζήτημα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα παρότρυνε τις κυβερνήσεις να πάψουν να διεξάγουν διμερείς διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες απευθείας, διότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα κόστη για τους πάντες.

Η Νότια Αφρική, η πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένη χώρα της ηπείρου, δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει την ανοσοποίηση του πληθυσμού της (59 εκατ.). Έχει ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο οποίος έχει σκοπό να εγγυηθεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια.

Η συμμαχία AstraZeneca/Οξφόρδης, που συμμετέχει στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη και τη διάθεση εμβολίων, δεσμεύτηκε να πωλεί το προϊόν της έναντι 2,50 ευρώ/δόση προκειμένου «να μπορέσει να διατεθεί το εμβόλιο στον ευρύτερο δυνατό πληθυσμό», διαβεβαίωνε τον περασμένο μήνα το Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της AstraZeneca France.

Το εμβόλιο αυτό, που χορηγείται σε δύο δόσεις, θεωρείται πως έχει αποτελεσματικότητα 70% κατά μέσον όρο.

Ενώ η Νότια Αφρική είναι αντιμέτωπη με δεύτερο, φονικό κύμα της πανδημίας — έχει καταγράψει ως εδώ σχεδόν 39.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 — ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα παραδοθούν στη χώρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Δεν διευκρίνισε από ποιες εταιρείες παράγονται.

Η νοτιοαφρικάνικη κυβέρνηση δέχεται σφοδρές επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της καθυστέρησης στην κατάρτιση σχεδίου για τον εμβολιασμό.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αξιώνει διευκρινίσεις για το ζήτημα, ενώ αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί απειλούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Η εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωναϊού, που θεωρούνται πιο μολυσματικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με απόλυτη βεβαιότητα εάν τα εμβόλια καταπολεμούν τα παραλλαγμένα στελέχη.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Η Δανία αναστέλλει τις πτήσεις από Ντουμπάι: Υπόνοιες για πλαστά διαγνωστικά τεστ κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: