Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Η ευλογία του βαπτισθέντος Ιησού, κουράγιο, ελπίδα και φως στο σκοτάδι της πανδημίας

O Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος στην τελετή του Μεγάλου Αγιασμού των Φώτων. photo: AΠΕ – ΜΠΕ




Σε συγκινητική ατμόσφαιρα, με την ελπίδα για το αύριο και την ευγνωμοσύνη του προς τις αιγυπτιακές αρχές που επιτρέπουν τη λειτουργία των εκκλησιών, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού των Φώτων, στον επιβλητικό κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

«Σε αυτήν τη μεγάλη πόλη της Αλεξανδρείας, θα ήθελα να ευχαριστήσουμε τον Θεό, που με την άδεια των κρατικών αρχών, έχουμε αυτή τη δυνατότητα να κρατάμε ανοικτές τις εκκλησίες μας. Και να χαιρετίσουμε σήμερα τα αδέλφια μας στην Ελλάδα, τον Πρωθυπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο, την Κύπρο μας, τον Πρόεδρο και τον Αρχιεπίσκοπο», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος χαιρέτησε μέσα από τον λόγο του «όλα τα αδέλφια μας απανταχού της οικουμένης που σήμερα συνεορτάζουν και συνευφραίνονται. Άλλοι μεν θλιμμένοι στο σπίτι, αλλά η ευλογία του Θεού θα έρθει στις καρδιές τους, και άλλοι ελπίζοντες σε ένα καλύτερο αύριο».

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Παλαίφατου Πατριαρχείου ευχαρίστησε επίσης θερμά για την παρουσία του τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιο Κοτσιώνη, τιμώντας στο πρόσωπό του όλες τις διπλωματικές αποστολές που μεταφέρουν το μεγαλείο της Ελλάδας στα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Επίσης, Χαιρέτησε τις Ελληνικές Κοινότητες, τις Αδελφότητες και τα Σωματεία της παροικίας, εκ των οποίων το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του «Πτολεμαίου» Λιλίκα Θλιβίτου, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Μιχάλης Γκρουνστέιν και άλλοι επίσημοι, παρόντων του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Νάρκισοου και του Επισκόπου Ταμιάθεως κ. Γερμανού, του Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου π. Νικοδήμου Τότκα και του ιερού κλήρου.

«Η ευλογία του Θεού να είναι κοντά μας, να έρθουν πάλι οι παλιές όμορφες ημέρες, και όλοι μαζί – σαν μία οικογένεια – να έχουμε πάντα την ευλογία του Χριστού. Αυτή η μοναξιά κουράζει τον άνθρωπο. Όταν είμαστε όλοι μαζί είναι ο παράδεισος πάνω στη γη», επεσήμανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ευχόμενος «η ευλογία του βαπτισθέντος Ιησού Χριστού να είναι κουράγιο, ελπίδα και φως μέσα στο σκοτάδι – και πολλές φορές στην απογοήτευση – της πανδημίας. Και η Μεσόγειός μας, που αγιάζεται τόσα χρόνια, να στείλει σήμερα το μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών».

Για πρώτη φορά φέτος δεν πραγματοποιήθηκε η τελετή του Καθαγιασμού των Υδάτων της Μεσογείου από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν έριξε τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα, με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και το ιστορικό παροικιακό σωματείο να συμμορφώνονται πλήρως στις οδηγίες των αιγυπτιακών αρχών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: