Παρέμβαση Φον Ντερ Λάιεν στον πόλεμο των εμβολίων: Τιμήστε τις υπογραφές σας, λέει στις βιομηχανίες

File photo: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν EPA/Olivier Matthys / POOL




Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, “πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους”, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες ανακοίνωσαν μείωση των αποστολών τους πυροδοτώντας έναν “πόλεμο” για την έγκαιρη και επαρκή προμήθεια εμβολίων στην Ευρώπη.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα άρχισε να διαμορφώνεται την Παρασκευή όταν η AstraZeneca ανακοίνωσε προς την ΕΕ ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Μάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της, βάζοντας έτσι ένα ακόμη εμπόδιο στις προσπάθειες της ΕΕ για ταχύ εμβολιασμό αφού προηγουμένως και η Pfizer είχε ανακοινώσει (τον Ιανουάριο) προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις.

Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους”, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

  • Χθες η Κομισιόν είχε απευθύνει τις πρώτες προειδοποιήσεις προς τις φαρμακοβιομηχανίες προτείνοντας ταυτόχρονα στα27 κράτη μέλη να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν ένας μηχανισμός διαφάνειας των εξαγωγών. Στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 στην ΕΕ θα πρέπει να προβαίνουν σε έγκαιρη κοινοποίηση κάθε φορά που επιθυμούν να εξαγάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19. Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του εργαστηρίου χθες, Δευτέρα, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι “η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά (…) συγκεκριμένα για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί” προτού το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.

“Για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων”, με στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε χώρες εκτός του μπλοκ, εξήγησε σήμερα η φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες συμβάλλουν στην προώθηση του εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα.

“Εξαιτίας των παγκοσμιοποιημένων γραμμών παραγωγής, η υγεία των πολιτών μας και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη πάνε μαζί (…) Στη συμμαχία COVAX η ΕΕ μαζί με άλλες 186 χώρες διασφαλίζουν εκατομμύρια δόσεις (εμβολίων κατά της covid-19) για τις χώρες με μικρό εισόδημα”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Καμία ιδιωτική εταιρεία ούτε δημόσια αρχή δεν μπορεί να καταφέρει μόνη της” να αναπτύξει τόσο γρήγορα ένα εμβόλιο, παρατήρησε η ίδια, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που συνεργάστηκαν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας για τα εμβόλια κατά της covid-19 θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα “για τους μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους”.

Η ΕΕ πρότεινε τον Νοέμβριο τη δημιουργία μιας νέας αρχής, το αντίστοιχο της Αρχής Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) που υπάρχει στις ΗΠΑ, η οποία διαθέτει μέσα συνεργασίας με εργαστήρια.

Η υπηρεσία αυτή, που θα έχει την ονομασία Health Emergency Response Authority (HERA) και η οποία θα μπορούσε να έχει συσταθεί ως το 2023, θα έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία συμπράξεων με τη φαρμακοβιομηχανία και ερευνητικούς οργανισμούς για την καλύτερη πρόβλεψη και αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Η HERA θα δημιουργήσει “ένα πρόγραμμα προετοιμασίας βιοάμυνας” με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διευκρίνισε η φον ντερ Λάιεν σήμερα.

Το “μόνιμο” αυτό πρόγραμμα θα έχει “προληπτικό” χαρακτήρα, “διότι δεν μπορούμε να αναμένουμε την επόμενη πανδημία για να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε”. “Θα είναι αφιερωμένο πλήρως στον εντοπισμό γνωστών και νέων παθογόνων, καθώς και στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων σε επαρκή κλίμακα για την αντιμετώπισή τους”.

Η Γερμανία έσπευσε να υποστηρίξει σήμερα δια του υπουργού Υγείας τον μηχανισμό της Κομισιόν για τις εξαγωγές εμβολίων, ενώ η Σουηδία ανακοίνωσε ότι σταματά την πληρωμή των εμβολίων της Pfizer.

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ξέσπασε πόλεμος με φόντο τα εμβόλια: Στο τρίγωνο Βρυξελλών – Λονδίνου – φαρμακευτικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: