Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca για τις παραδόσεις εμβολίων δηλώνει η Κυριακίδου

File Photo: Η Κύπρια Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου. EPA, OLIVIER HOSLET




Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε αργά σήμερα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου έχει εντοπιστεί η βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού ανέρχονταν σε 70 έως τις 25 Ιανουαρίου, δέκα περισσότερες από τις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού, η οποία, όπως και η βρετανική, είναι πολύ πιο μεταδοτική από ό,τι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, συνέχισε επίσης να εξαπλώνεται και πλέον εντοπίζεται σε 31 χώρες και εδάφη, (8 χώρες παραπάνω), ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική ανασκόπηση.

Νέο αρνητικό ρεκόρ – Περισσότεροι από 18.000 θάνατοι σε διάστημα 24 ωρών παγκοσμίως

Περισσότεροι από 18.000 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου Covid-19 καταγράφηκαν σε διάστημα 24 ωρών παγκοσμίως, ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, έως σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας, βάσει των απολογισμών των επίσημων υγειονομικών αρχών.

Τη χθεσινή ημέρα, καταγράφηκαν 18.109 νεκροί. Σε διάστημα μίας εβδομάδας, ο πλανήτης μετρά 101.366 θανάτους, ήτοι 14.000 νεκρούς κατά μέσο όρο κάθε ημέρα. Είναι η εβδομάδα με τους περισσότερους νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα ποσοστά θνητότητας επιταχύνονται, οι θάνατοι σε ημερήσια βάση αυξάνονται και η καμπύλη ανέρχεται σε όλο και υψηλότερα επίπεδα. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο πλανήτης ξεπέρασε το όριο των 10.000 θανάτων ημερησίως. Κατόπιν, τους 11.000 στα μέσα Δεκεμβρίου, τους 12.000 στις 8 Ιανουαρίου, τους 13.000 τρεις ημέρες αργότερα για να φθάσει στην υπάρχουσα καμπύλη των 14.000 ημερήσιων θανάτων από τις 22 Ιανουαρίου.

Πέντε χώρες συγκεντρώνουν το 50% και άνω των 101.000 θανάτων που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα: οι ΗΠΑ (23.675 σε επτά ημέρες, με σύνολο 425.227), το Μεξικό (9.184, με σύνολο 152.016), η Βρετανία (8.692, 100.162), η Βραζιλία (7.387, 218.878) και η Γερμανία (5.368, 53.972).

Συνολικά, η υφήλιος μετρά 2,16 εκατομμύρια θανάτους και ξεπέρασε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη το όριο των 100 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων κρουσμάτων, από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος, τον Δεκέμβριο του 2019, στην Κίνα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Υποπτο δέμα σε εργοστάσιο της AstraZeneca στην Ουαλία: Εκκενώθηκε η περιοχή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: