Παρά τις διαβεβαιώσεις στην Σαουδική Αραβία η θανατική ποινή πέντε ανήλικων δεν έχει ανακληθεί

File Photo Σημαία της Σαουδικής Αραβίας; EPA/TOLGA BOZOGLU




Σαουδική Αραβία: Εννέα μήνες μετά την ανακοίνωση ότι δίδεται τέλος στην θανατική ποινή για τους ανήλικους παραβάτες, ακόμη δεν έχουν ανακληθεί οι καταδίκες σε θάνατο 5 ανθρώπων, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ακόμη δεν έχει ανακληθεί στη Σαουδική Αραβία η καταδίκη σε θάνατο πέντε ανθρώπων που τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν όταν ήταν ανήλικοι, σύμφωνα με δύο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εννέα μήνες μετά την ανακοίνωση από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) του βασιλείου ότι δίδεται τέλος στην θανατική ποινή για τους ανήλικους παραβάτες.

Η υποστηριζόμενη από το κράτος HRC επικαλέστηκε τον Απρίλιο βασιλικό διάταγμα που εξέδωσε τον Μάρτιο ο βασιλιάς Σαλμάν, το οποίο ορίζει ότι τα πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε θάνατο για εγκλήματα που διέπραξαν όταν ήταν ανήλικα δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον εκτέλεση και αντ’αυτού θα εκτίουν ποινές κάθειρξης έως 10 ετών σε αναμορφωτήρια.

Στην ανακοίνωση αυτή δεν διευκρινιζόταν κάποιο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο τον Οκτώβριο σε απάντηση σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η HRC ανέφερε ότι το διάταγμα τέθηκε σε ισχύ αμέσως μετά την ανακοίνωσή του.

Το διάταγμα αυτό δεν αναφέρθηκε ποτέ από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ούτε δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπως θα ήταν η συνήθης πρακτική.

Τον Δεκέμβριο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA δημοσίευσε κατάλογο με εξέχοντα «γεγονότα» του 2020, στα οποία βρίσκονταν διάφορα βασιλικά διατάγματα, αλλά σε αυτά δεν περιλαμβανόταν η διαταγή για την θανατική ποινή.

Οργανώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η οργάνωση κατά της θανατικής ποινής Reprieve, η HRW και η Ευρωπαϊκή-Σαουδαραβική Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ESOHR), όπως και ομάδα Αμερικανών βουλευτών εξέφρασαν ανησυχίες ότι κενά στη σαουδαραβική νομοθεσία θα μπορούσαν ακόμη να επιτρέπουν στους δικαστές να επιβάλλουν την θανατική καταδίκη σε ανήλικους παραβάτες.

Ένας από τους πέντε αυτούς καταδικασθέντες σε θάνατο έχει ασκήσει έφεση και οκτώ πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατηγορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκτέλεσή τους, σύμφωνα με τις οργανώσεις, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις υποθέσεις αυτές.

Το Reuters εξακρίβωσε την κατάσταση των τριών από τους πέντε που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο μέσω ανακοινώσεων της HRC, αλλά δεν μπορούσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές αυτή των άλλων δύο.

Το κυβερνητικό Κέντρο Διεθνών Επικοινωνιών (CIC) απέρριψε τις ανησυχίες αυτές, λέγοντας στο Reuters ότι το βασιλικό διάταγμα θα εφαρμοστεί αναδρομικά σε όλες τις υποθέσεις στις οποίες ένας άνθρωπος καταδικάστηκε σε θάνατο για μια πράξη που τέλεσε σε ηλικία κάτω των 18 ετών.

«Η Βασιλική Διαταγή εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2020 και τέθηκε άμεσα σε ισχύ αμέσως μετά την έκδοσή της και διανεμήθηκε στις αρμόδιες αρχές για άμεση εφαρμογή», αναφέρει το CIC σε ανακοίνωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όλα τα μάτια στραμμένα στο Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία, στην οποία το επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρέθηκε στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά την δολοφονία το 2018 του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες, αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες σε εκτελέσεις στον κόσμο, μετά το Ιράν και την Κίνα, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ντε φάκτο ηγέτης της, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έχαιρε μεγάλης υποστήριξης από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως την προεδρία των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, έχει περιγράψει το βασίλειο ως «παρία» για το επίπεδο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί και δήλωσε ότι θα ακολουθήσει αυστηρότερη γραμμή.

Σε επιστολή τους τον Οκτώβριο προς την σαουδαραβική πρεσβεία στις ΗΠΑ έξι Αμερικανοί βουλευτές καλούν το βασίλειο να επανεξετάσει όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις θανατικής ποινής για να αναγνωρίσει όλους τους ανθρώπους που καταδικάστηκαν για εγκλήματα που διέπραξαν όταν ήταν ανήλικοι, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που εξασφάλισε το Reuters.

Ένας από τους υπογράφοντες, ο Δημοκρατικός Τομ Μαλινόφσκι, δήλωσε στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι, αν το βασίλειο προχωρήσει στην εκτέλεση ανήλικων παραβατών, «θα καταστεί ακόμη δυσκολότερο για την Σαουδική Αραβία να υπάρξει επάνοδος στο είδος των σχέσεων που επιθυμεί να έχει με τις ΗΠΑ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν θα βλέπει τις πολιτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του βασιλείου «πολύ διαφορετικά από τον Τραμπ».

Αξιωματούχοι της ομάδας του Μπάιντεν αρνήθηκαν να σχολιάσουν το άρθρο αυτό, αλλά παρέπεμψαν το Reuters σε προηγούμενη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η νέα κυβέρνηση θα αξιολογήσει εκ νέου τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία.

 

Αμφιλεγόμενα Στοιχεία

Ο Άλι αλ Νιμρ και ο Νταγούντ αλ Μαρχούν ήταν 17 ετών όταν συνελήφθησαν το 2012 με κατηγορίες που συνδέονται με τη συμμετοχή σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες στην Ανατολική Επαρχία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες. Ο Αμπντάλα αλ Ζάχερ ήταν 15 ετών όταν συνελήφθη.

Οι τρεις τους, που βρίσκονται μεταξύ των πέντε ανήλικων παραβατών των οποίων η θανατική ποινή δεν έχει ακόμη ανακληθεί, καταδικάστηκαν σε θάνατο από ειδικό δικαστήριο και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αποκεφαλιστούν, αν και ο δημόσιος εισαγγελέας έδωσε εντολή για την επανεξέταση της καταδίκης τους τον Αύγουστο.

Το CIC ανακοίνωσε ότι το βασιλικό διάταγμα θα εφαρμοστεί στις περιπτώσεις τους.

Οι δικηγόροι τους δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την είδηση αυτή.

Το 2018 μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο πρίγκιπας διάδοχος δεσμεύτηκε για την ελαχιστοποίηση της χρήσης της θανατικής ποινής, στο πλαίσιο σαρωτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο το 2019 αριθμός ρεκόρ περίπου 185 ανθρώπων εκτελέστηκε, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τα στοιχεία αυτά. Το CIC δεν σχολίασε όταν ερωτήθηκε αν ο αριθμός αυτός είναι ακριβής.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα, η HRC σημειώνει ότι η Σαουδική Αραβία μείωσε τον αριθμό των εκτελέσεων κατά 85% το 2020 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, επισημαίνοντας ότι έχει τεκμηριώσει 27.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: