Παρά την καραντίνα, 34.523 φόνοι στο Μεξικό το 2020: Συνολικά 300.000 από το 2006

FILE PHOTO: Εκατοντάδες συνωστίζονται στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ παραμονή πρωτοχρονιάς. Η φτώχεια και η εγκληματικότητα ωθεί χιλιάδες στη φυγή από το Μεξικό. EPA, Luis Torres




Στις 34.523 ανέρχονται οι ανθρωποκτονίες που καταγράφηκαν φέτος στο Μεξικό, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σύγκριση με τους 34.608 φόνους που σημειώθηκαν πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 2019 καταγράφηκε ρεκόρ ανθρωποκτονιών από το 1997, κυρίως λόγω βίαιων ενεργειών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

«Για πρώτη φορά από το 2014 παρατηρείται μείωση των ανθρωποκτονιών στη χώρα», ανέφερε ο υφυπουργός Ασφάλειας Ρικάρντο Μεχία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η πανδημία του νέου κορωναϊού και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν δεν σταμάτησαν τη βία στο Μεξικό. Η ημέρα με τις περισσότερες βιαιοπραγίες ήταν η 20ή Απριλίου, όταν σημειώθηκαν 105 ανθρωποκτονίες, παρ` ότι είχε κηρυχθεί καραντίνα για να ελεγχθεί η εξάπλωση της Covid-19.

Από τα τέλη του 2006, όταν ο στρατός ανέλαβε την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, η βία αυξάνεται διαρκώς στο Μεξικό. Από αυτήν την ημερομηνία μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί πάνω από 300.000 άνθρωποι στη χώρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία στα οποία ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν όλοι αυτοί οι θάνατοι σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2018, εκτιμά ότι η ενδημική βία θα μειωθεί αν περιοριστεί η φτώχεια και ο αποκλεισμός και όχι με την προσφυγή στη βία εναντίον των εγκληματιών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – ΑΠΕ

Μεξικό/ΛΟΣ ΚΑΜΠΟΣ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Τελειώνει ο πόλεμος στη Συρία: 6.800 νεκροί, ο χαμηλότερος ετήσιος απολογισμός από το 2011

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: