Παγκόσμιος θυμός και αποτροπιασμός κατά Τραμπ για τα αιματηρά γεγονότα στο Καπιτώλιο

Μέλη της αμερικανικής Εθνικής Φρουράς στο Καπιτώλιο για τη φρούρηση των κτιρίων της Βουλής και της Γερουσίας. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Παγκόσμια θύελλα κατά του απερχόμενου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τα βίαια και αιματηρά επεισόδια στην Ουάσιγκτον.

Το χάος με την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο προκάλεσε ανησυχία σε όλο τον κόσμο για την πρωτοφανή αυτή επίθεση κατά της Δημοκρατίας.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή. Το Βερολίνο, κάλεσε τους οπαδούς του Τραμπ «να σταματήσουν να ποδοπατούν την δημοκρατία», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση μπροστά στην βία ορισμένων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε τις «σοκαριστικές σκηνές».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα τη λύπη και τον θυμό της για τα γεγονότα και επέρριψε την ευθύνη για τα αιματηρά γεγονότα στο γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

  • “Όλοι είδαμε χθες τις δυσάρεστες εικόνες από την εισβολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και οι εικόνες αυτές με θύμωσαν και επίσης με λύπησαν”, δήλωσε η Μέρκελ.

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση» τη δημοκρατία, δηλώνει ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ  στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον.

  • Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο Twitter: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και ομαλή μετάβαση εξουσίας».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με ανάρτησή του στο Twitter υπογράμμισε: «Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον. Η βία είναι ασύμβατη με την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Βασίζομαι στη σταθερότητα και στην ισχύ των θεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε κοινές δηλώσεις, που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, με τον αμερικανό υπουργόςΟικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την εισβολή διαδηλωτών στο αμερικανικό Καπιτώλιο «επαίσχυντη» και καταδικαστέα ενέργεια και δήλωσε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι θα «υπερισχύσει η αμερικανική δημοκρατία», προσθέτοντας:»Ανέκαθεν υπερίσχυε».

«Εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον», δηλώνει με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως συμπληρώνει, «η αμερικανική Δημοκρατία είναι ανθεκτική, έχει βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτή την κρίση».

  • «Πιστεύω στη δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας βρίσκεται στον πυρήνα. Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ».

«Τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να γίνονται σεβαστά» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου. Επαινώ τα λόγια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η δύναμη της δημοκρατίας των ΗΠΑ θα επικρατήσει έναντι των εξτρεμιστών».

«Το Κογκρέσο είναι ναός της δημοκρατίας» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «το να παρακολουθούμε τις σημερινές σκηνές στην Ουάσιγκτον είναι σοκ. Εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ειρηνική μετάβαση εξουσίας προς τον Τζο Μπάιντεν» κατέληξε.

«Η βία κατά των αμερικανικών θεσμών είναι σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας. Την καταδικάζω. Η βούληση και η ψήφος του αμερικανικού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

HJ με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Τα υπερσυντηρητικά ΜΜΕ στηρίζουν Τραμπ και υποβαθμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: