Παγκόσμιος εφιάλτης η πανδημία: Η ηγεσία όμως της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα… συντονίζεται

Εργάτες στο νεκροταφείο Vila Formosa του Σάο Πάουλο θάβουν τους νεκρούς από τον κορωναϊό στη Βραζιλία. EPA, PAULO WHITAKER μέσω ΚΥΠΕ




Ο  Εμανουέλ Μακρόν, η `Αγγελα Μέρκελ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι «αποφασισμένοι να συνεχίσουν» τη συλλογική στρατηγική αγοράς εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρόσφατα δέχτηκε έντονες επικρίσεις συγκεκριμένα στη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Αυτός ο ευρωπαϊκός συντονισμός αναμένεται να καλύπτει ταυτόχρονα τις παραγγελίες των εμβολίων και τις εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη» πρόσθεσε το Ελιζέ σε ανακοίνωση, μετά τις διαδοχικές εκκλήσεις του Γάλλου Προέδρου στη Γερμανίδα Καγκελάριο και μετά στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

»Αυτές οι δύο εκκλήσεις επέτρεψαν να τονιστεί η σημασία και η συνάφεια της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις αγορές εμβολίων, η οποία επιτρέπει στους 27 και στην Επιτροπή να διαπραγματευτούν, με τη δύναμη της συλλογικότητας, ένα διαφοροποιημένο και ασφαλές χαρτοφυλάκιο εμβολίων, σημαντικές ποσότητες και καλύτερες τιμές», υπογράμμισε το Ελιζέ.

ΗΠΑ: Ρεκόρ σχεδόν 290.000 κρουσμάτων του νέου κορωναϊού, 3.676 θάνατοι 

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Παρασκευή νέο ρεκόρ με σχεδόν 290.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Το ίδιο διάστημα στη χώρα, που παραμένει αντιμέτωπη με φοβερή έξαρση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, διαπιστώθηκαν ακόμη 3.676 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, κατά τους αριθμούς της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο στις 20:30 (τοπική ώρα 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας).

Την προηγουμένη, οι ΗΠΑ κατέγραφαν ρεκόρ σχεδόν 4.000 θανάτων μέσα σε μια μέρα. Περίπου 131.000 ασθενείς με την COVID-19 νοσηλεύονται σε αμερικανικά νοσοκομεία, κατά τα στοιχεία του COVID Tracking Project. Ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη έχει ξεπεράσει τους 368.000 νεκρούς επί συνόλου 21,8 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Η Νότια Καλιφόρνια έχει σε τέτοιο βαθμό κατακλυσθεί από τα κρούσματα του κορωναϊού ώστε οι ασθενείς κάνουν ουρά προσπαθώντας να μπουν στα νοσοκομεία και οι σοροί μπαίνουν επίσης στην ουρά για να απομακρυνθούν από αυτά.

Μεξικό: Ρεκόρ 14.362 κρουσμάτων και 1.038 θάνατοι σε 24 ώρες

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 14.362 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.038 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως εδώ τους 132.069 νεκρούς επί συνόλου 1.507.931 μολύνσεων. Ο αριθμός-ρεκόρ των νέων κρουσμάτων αύξησε το σύνολό τους πάνω από το ενάμισι εκατομμύριο στη χώρα όπου καταγράφεται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο. Η έξαρση των κρουσμάτων αποδίδεται από αξιωματούχους στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις συναθροίσεις πολιτών την περίοδο των εορτών του τέλους της περασμένης χρονιάς. Στελέχη του Υπουργείου Υγείας έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Γερμανία: 1.083 θάνατοι και σχεδόν 25.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 24.694 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.891.581, δείχνουν σήμερα Σάββατο τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Παράλληλα, ακόμη 1.083 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωναϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 39.878 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γαλλία: Λίγα λιγότερα από 20.000 κρούσματα και 281 θάνατοι 

Το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 19.814 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (21.703), που όμως απέχει πάρα πολύ από τον στόχο της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μειώσει τις μολύνσεις από τον νέο κορωναϊό σε κάτω από 5.000 την ημέρα.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 281 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αριθμός που συγκριτικά παρέμεινε σταθερός σε σχέση με την προηγουμένη (277). Ο απολογισμός της πανδημίας στη Γαλλία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 67.431 νεκρούς επί συνόλου 2.747.135 μολύνσεων.

Ο Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, ενώ τόνισε πως η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις, όπως η αναστολή λειτουργίας των εστιατορίων, των θεάτρων, των κινηματογραφικών αιθουσών και των χιονοδρομικών κέντρων, μεταξύ άλλων, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται ως την 20ή Ιανουαρίου τουλάχιστον, καθώς η διασπορά είναι υπερβολικά γρήγορη και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν πίεση.

Ιρλανδία: Κρούσματα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής 

Τρία κρούσματα μιας νέας παραλλαγής της COVID-19 που ταυτοποιήθηκε πρόσφατα στη Νότια Αφρική επιβεβαιώθηκαν στην Ιρλανδία και όλα τους συνδέονται άμεσα με πρόσφατο ταξίδι από τη Νότια Αφρική, δήλωσε σήμερα ο αρχίατρος της Ιρλανδίας. Αξιωματούχοι της υγείας κάλεσαν όλους όσοι ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική πρόσφατα να τεθούν σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες και να υποβληθούν στο διαγνωστικό τεστ το συντομότερο δυνατό.

Η Ιρλανδία ανέφερε αυτή την εβδομάδα μια αυξανόμενη παρουσία της νέας πιο μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του κορωνοϊού. Η Ιρλανδία κατέγραψε επίσης άλλο ένα υψηλό ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων της COVID-19, με 8.248 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία αύξησαν το ποσοστό επίπτωσης ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες σε 1,088. Οι επικεφαλής δημόσιας υγείας δήλωσαν την Πέμπτη ότι σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις η εξάπλωση περιορίστηκε λόγω της καραντίνας που εφαρμόζεται στη χώρα.

Περού: Κρούσμα της πιο μολυσματικής παραλλαγής 

Το Υπουργείο Υγείας του Περού επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματική, την ώρα που η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται και νοσοκομεία σε κάποιες περιοχές της χώρας των Άνδεων προειδοποιούν πως κινδυνεύουν να υποστούν κορεσμό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το πρόσωπο που διαγνώστηκε ότι προβλήθηκε από την παραλλαγή αυτή έχει την περουβιανή υπηκοότητα και δεν ταξίδεψε πρόσφατα εκτός της χώρας. Η περουβιανή Υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι διευκρίνισε πως πρόκειται για γυναίκα που ζει και εργάζεται στη Λίμα και συμμετείχε σε οικογενειακή γιορτή πριν από τα Χριστούγεννα. Βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλάτηση των επαφών της, πρόσθεσε. Έχει ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι της, πάντα σύμφωνα με την Υπουργό.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP-Xinhua μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πως εξάλειψε τον κορωναϊό η Κίνα: Mε μόλις 33 κρούσματα αναστέλλει την λειτουργία μέσων μεταφοράς σε ολόκληρη πόλη [photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: