Όταν ο τότε αντιπρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι κουβαλούσε εκατομμύρια δολάρια για την Ελλάδα…

Σκίτσο του προέδρου Τζο Μπάιντεν που τον δείχνει σαν τον Ιησού Χριστό σε γειτονιά της πόλης. EPA, RICCARDO ANTIMIANI




Στις προσδοκίες  όλου του κόσμου από το νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κυρίως για την αποκατάσταση του διεθνούς ρόλου των ΗΠΑ, αναφέρεται ανταπόκριση του Mark Landler από το Λονδίνο, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας New York Times, με τίτλο “Will Biden Be an Activist President on the World Stage?”

Ο αρθρογράφος αναφέρεται εισαγωγικά στο προ δεκαετίας ταξίδι του Biden στην Ελλάδα (2011), η οποία τότε δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση, και στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρώην Πρόεδρο, όπου αστειευόμενος ο Biden, συνέστησε τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών που τον συνόδευε, λέγοντας ότι «φέρνει μαζί του εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».

Όλοι γέλασαν -σχολιάζει ο αρθρογράφος- όμως το αστείο του Biden αντανακλούσε μια πραγματικότητα την εποχή εκείνη, ότι πολλοί εκλάμβαναν τις ΗΠΑ ως τον ύπατο εγγυητή της διεθνούς τάξης.

Ενώ ο Biden ορκίζεται σήμερα ως Πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχόμενος αποκατάσταση των συμμαχιών και ενασχόληση με τα διεθνή ζητήματα, πολλοί ανά τον κόσμο διπλωμάτες και ειδήμονες εξωτερικής πολιτικής, αναρωτιόνται αν και σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ είναι διαιρεμένες, αδύναμες και απορροφημένες με τα εσωτερικά τους προβλήματα ώστε να μπορέσουν να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό διεθνή ρόλο.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι παρά την σοβούμενη εσωτερική κρίση στις ΗΠΑ, που θα απορροφήσει  την προσοχή του Biden, κάποιοι ειδήμονες περί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής θεωρούν ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος θα αναλάβει ενεργητικότερο διεθνή ρόλο.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Biden παρά την ενασχόλησή του με την πανδημία και τον εσωτερικό διχασμό που του κληρονόμησε ο προκάτοχός του, θα εκπληρώσει τις προσδοκίες τους και θα είναι «ορατός» διεθνώς. Και αυτό διαφαίνεται τόσο  από τις δικές του αναρίθμητες διεθνείς γνωριμίες με ηγέτες από όλο τον κόσμο -τις οποίες καλλιέργησε τα τελευταία 40 χρόνια- όσο και από τους ανθρώπους που έχει τοποθετήσει σε θέσεις ‘κλειδιά’ (αναφέρονται οι περιπτώσεις του συντονιστή για την Ασία, Kurt M. Campbell και το ρόλο που θα διαδραματίσει στις Αμερικανοκινεζικές σχέσεις, το ρόλο που θα διαδραματίσει στην εσωτερική πολιτική, κυρίως ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, η πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας επί κυβερνήσεως Ομπάμα, Susan E. Rice, καθώς και στο ρόλο που θα έχει ο νυν Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan).

Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης ότι στην ομιλία της ορκωμοσίας του, ο Biden υποσχέθηκε αποκατάσταση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ στην διεθνή σκηνή τονίζοντας ότι «θα ηγηθούμε όχι μόνο με το παράδειγμα της ισχύος μας αλλά με την ισχύ του παραδείγματός μας».

Πιθανότατα -εκτιμά ο αρθρογράφος- ο νέος Πρόεδρος Joe Biden, θα εγκαινιάσει τη διεθνή του παρουσία κατά τη σύνοδο των G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη, όπου πιθανά θα επισκεφθεί και άλλους Ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως τη Γερμανία για να αποχαιρετήσει την Καγκελάριο Μerkel πριν εκείνη αποχωρήσει έπειτα από 16 χρόνια στην πολιτική.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων, η συνάντησή του Biden το 2011 με τον Recep Tayyip Erdogan. O αρθρογράφος καταλήγει αναφερόμενος και πάλι στο ταξίδι του στην Ελλάδα το 2011, όπου αναφερόμενος στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε δηλώσει ότι πλέον δεν μπορεί να λέει ρητά όσα πιστεύει όπως συνήθιζε να κάνει ως Γερουσιαστής διότι (τότε ως Αντιπρόεδρος), τα λεγόμενα του εκλαμβάνονται ως θέσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα New York Times – Will Biden Be an Activist President on the World Stage?

Ο Μακρόν τα είπε όλα: Χαίρομαι που σταθήκαμε δίπλα στους Έλληνες και Κύπριους φίλους μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: