Ολα δείχνουν έναν δύσκολο Φεβρουάριο: Στο τραπέζι ακόμη και ολικό λοκντάουν, από Απρίλιο στο “φουλ” οι εμβολιασμοί

File photo: Πελάτες σε καταστήματα με περιοριστικά μέτρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ενας δύσκολος Φεβρουάριος είναι μπροστά μας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τοποθετώντας την ταχεία εμβολιαστική διαδικασία στο τρίμηνο Απριλίου – Μαϊου – Ιουνίου, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως “όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό λοκντάουν” λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας.

Το βαρύ σκηνικό του μήνα που μπαίνει αύριο περιέργραψε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στην  τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και αναφερόμενος στον χρονικό ορίζοντα μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η διαδικασία του εμβολιασμού δεν έχει μπει σε ταχεία πορεία παρότι έχουν γίνει 270.000 εμβολιασμοί με αρχικό στόχο τις 200.000.

Σημείωσε ότι πλέον έχουμε 3 εμβόλια στη διάθεση μας και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο της Astrazeneca θα έχει έρθει ως τις 10 Φεβρουάριου.

Ετσι, πρόσθεσε ο υπουργός,  τον Φεβρουαριο ο αριθμός θα είναι τριπλάσιος και τον Μάρτιο ακόμα μεγαλύτερος.

Σχετικά με την ανοσία του πληθυσμού ανέφερε πως αν εμβολιαστούν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι πρώτα – αριθμός που αφορά ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες-  και από εκεί και πέρα το σύνολο του πληθυσμού, μπορούμε να φτάσουμε στην ανοσία.

«Εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές η προμήθεια των κρατών μελών και έρθουν τα εμβόλια είναι προφανές ότι μέχρι αρχές καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικά είπε πως «ό,τι εμβόλιο έρχεται αυτό θα γίνεται αμέσως» με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στα προγράμματα εμβολιασμών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Γεωργιάδης για μέτρα “ακορντεόν” και λοκντάουν

Για όσο διάστημα κινδυνεύουν ζωές θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μέτρα τύπου “ακορντεόν”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ τόνισε πως τα πάντα εξετάζονται, ακόμη και το ολικό λοκντάουν.

Μιλώντας στον Open και το MEGA ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση να ξανακλείσει το λιανεμπόριο και είπε χαρακτηριστικά:

«Η απόφαση να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν απολύτως σωστή, σε όλη την Aττική είχαμε αύξηση που ξεπερνά το 57% σε σχέση με το περασμένο έτος μέσα σε 12 μέρες. Είναι μια πολύ σημαντική ανάσα, προλαβαίνουν να ξεστοκάρουν και τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί ξαναέκλεισε το λιανεμπόριο, τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι τύπου ακορντεόν, δηλαδή αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα , όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει. Κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα. Αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν. Υπάρχει χώρα που δεν έχει ακορντεόν αποφάσεις; Oι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους. Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους».

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι «παρόμοιες εικόνες με την Ερμού είχαμε και στην Τσιμισκή, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε άνοδο των κρουσμάτων. Η αύξηση στην Αττική οφείλεται και στον χειμώνα, στη μετάλλαξη του κορονοϊού από τη Μ. Βρετανία και θέλαμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι αποτρεπτικά, αντί να περιμένουμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα και να πάμε σε lockdown».

  • “Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το γιατί το lockdown στην Αττική δεν ξεκινά από τις 6 το απόγευμα, αν και είναι στις κόκκινες περιοχές είπε:

«Tα μέτρα που λαμβάνουμε είναι για να προλάβουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Έχει απορριφθεί το lockdown στην Αττική από τις 6 το απόγευμα, γιατί θα δημιουργούνταν συνωστισμός λόγω του μεγέθους πληθυσμού της Αττικής. Δεν είμαι τύραννος, προσπαθώ να κάνω το σωστό και αν κάνω λάθος το διορθώνω. Επιτρέψαμε την παράδοση εντός στα καταστήματα που δεν μπόρεσαν να δουλέψουν επαρκώς με το click away. Αφήστε τις συγκρίσεις, το μέγεθος της στήριξης που έχει λάβει η μικρομεσαία επιχείρηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πρωτοφανές και αυτές οι 12 μέρες έδωσαν μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις. Με τα νέα μέτρα δεν είναι 100% κλειστή η αγορά, πήγε στο 50%. Η κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες έχει κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο».

Για το που οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι «παρόμοιες εικόνες με την Ερμού είχαμε και στην Τσιμισκή, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε άνοδο των κρουσμάτων. Η αύξηση στην Αττική οφείλεται και στον χειμώνα, στη μετάλλαξη του κορωναϊού από τη Βρετανία και θέλαμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι αποτρεπτικά, αντί να περιμένουμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα και να πάμε σε lockdown».

Για την εστίαση, o υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει δρόμο για να ανοίξει, πάμε για τον Μάρτιο ή και αργότερα. Αλλά θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».

Με πληροφορίες από skai.gr/MEGA/OPEN/ethnos.gr

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αττική όπως …Θεσσαλονίκη και στο βάθος ολικό lockdown: Νέα κρούσματα, διασωληνωμένοι και νεκροί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: