Ολα δείχνουν άνοιγμα της αγοράς από Δευτέρα: Αύριο οι αποφάσεις της Επιτροπής

File photo: Κόσμος κοιτάζει την βιτρίνα κλειστού εμπορικού καταστήματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Οι σημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Επικρατείας αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και η θέση επιφανών λοιμωξιολόγων – μελών της Επιτροπής των ειδικών – κατατείνουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Το άνοιγμα της αγοράς θα είναι ψηλά στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όπου θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

Όλα δείχνουν ότι στην αυριανή συνεδρίαση οι ειδικοί θα οδηγηθούν προς την κατεύθυνση μερικής λειτουργίας της αγοράς, υπό συνθήκες και κάτω από αυστηρά μέτρα. Το κατά πόσον το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει όπως στις γιορτές, με click away ή με τη νέα μέθοδο του ραντεβού εντός του καταστήματος, δεν είναι κάτι που έχει ακόμη αποφασιστεί.

Πάντως, γεγονός παραμένει πως η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς υπάρχει και η διαπίστωση ότι η λειτουργία της αγοράς στις γιορτές Χριστουγέννων δεν επιβάρυνε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε, δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα», δήλωσε, εν αναμονή και των σχετικών εισηγήσεων της επιτροπής, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ρ/σ Alpha 989.

Χωρίς η κυβέρνηση να παραγνωρίζει το γεγονός ότι «κάθε μήνας κλειστής οικονομίας κοστίζει 3 δισ., ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας, άρα για να έχουμε αυτήν την καλή υγειονομικά κατάσταση, ‘ματώνουμε’ ως χώρα», ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου «να υπάρξει ένα άνοιγμα όσον αφορά το λιανεμπόριο με τους όρους τους οποίους θα εισηγηθεί η επιτροπή.

Εστιάζοντας στην αυριανή κρίσιμη εισήγηση της επιτροπής, επεσήμανε πως «το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε, δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα, άρα θα πρέπει να επαναλειτουργήσει. Από εκεί και πέρα για οποιοδήποτε άνοιγμα, θα περιμένουμε τις αποφάσεις της επιτροπής».

Σημειώνεται πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΝΑ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο άνοιγμα της αγοράς, κάνοντας λόγο ειδικά στις συνέπειες που είχε η μη λειτουργία στους κλάδους ένδυσης – υπόδησης.

Αδημονούν οι έμποροι 

“Η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο “click in shop” είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί άμεσα και να αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου και όχι μόνο συγκεκριμένους κλάδους, δεδομένου ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας για όλους”.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας τονίζοντας ότι “η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του “click away” όπως επιστημονικώς διαπιστώθηκε, συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το “click in shop” μόνο 5%, ενώ ο περιορισμός της κινητικότητας στο δημόσιο χώρο μπορεί τεκμηριωμένα πλέον να αποφευχθεί με αυστηρή θέσπιση γεωγραφικών κριτηρίων για τις μετακινήσεις”.

Δεδομένων των επιστημονικών αποδείξεων, την έως σήμερα εμπειρία λειτουργίας του λιανικού εμπορίου αλλά και την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις, πρέπει υγειονομικοί επιστήμονες και κυβέρνηση να σταθμίσουν τα πραγματικά δεδομένα και να λάβουν τη βέλτιστη απόφαση για το σύνολο της κοινωνίας, καταλήγει ο Σύλλογος.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πτώση 24,4% κατέγραψε η αγορά αυτοκινήτου το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: