Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι την επίθεση στο Καπιτώλιο την έκαναν οι “αντιφασίστες” αντίπαλοί του…

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ. Όταν ο πεζονα΄της στέκεται στην είσοδο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στο Όβαλ Όφις. EPA, Yuri Gripas / POOL




Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε κατ’ ιδίαν ότι μέλη του αντιφασιστικού κινήματος των ΗΠΑ («Antifa people»), όχι οπαδοί του, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη, παρότι υπάρχουν αναρίθμητα βίντεο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μπήκαν στο εμβληματικό κτίριο ήταν στη συντριπτική πλειονότητά τους υποστηρικτές του, αποκαλύπτει ο ιστότοπος Axios.

Αντιμέτωπος με δεύτερη διαδικασία παραπομπής του, που πάντως δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην καθαίρεσή του, ο Τραμπ πρόβαλε τον ισχυρισμό αυτό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, τον Κέβιν Μακάρθι, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, επικαλούμενος πηγή προσκείμενη στον Λευκό Οίκο και μια δεύτερη πηγή ενημερωμένη για τη συνομιλία [1].

Σύμφωνα με τον Axios, ο Μακάρθι δεν ήθελε ούτε να ακούσει: αντέταξε ότι ασφαλώς δεν εισέβαλαν μέλη του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά υποστηρικτές του προέδρου («MAGA people», όπως το έθεσε), επιμένοντας «ξέρω. Ήμουν εκεί».

Ο αμερικανός πρόεδρος και Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του χαρακτήρισαν επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα «τρομοκρατική οργάνωση» το — ευρύ και γενικά στερούμενο κεντρική ηγεσία — αμερικανικό αντιφασιστικό κίνημα.

1 Ανων., «Scoop… Trump blames Antifa for riot», Axios, 11η Ιανουαρίου 2021

  • Σε διαθεσιμότητα δύο άνδρες της αστυνομίας του Καπιτωλίου

Δύο άνδρες της αστυνομίας του Καπιτωλίου (USCP) τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγω της συμπεριφοράς τους όταν σημειώθηκε η εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο Τεντ Ράιαν, βουλευτής των Δημοκρατικών που εκπροσωπεί την πολιτεία Οχάιο.

Ο ένας αστυνομικός τράβηξε σέλφι με τους ταραχοποιούς. Ο δεύτερος φόρεσε καπελάκι MAGA («Make America Great Again», «ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της», το σύνθημα της εκστρατείας του Τραμπ) και άρχισε να δίνει οδηγίες στους εισβολές, εξήγησε ο κ. Ράιαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο υπηρεσιακός αρχηγός της USCP θεώρησε τις ενέργειές τους επαρκή αιτία για να τεθούν αμέσως σε διαθεσιμότητα, διευκρίνισε ο Δημοκρατικός πολιτικός, μέλος υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιβλέπει το ομοσπονδιακό αστυνομικό σώμα.

Σύμφωνα με τον Τεντ Ράιαν, άλλοι 10 ως 15 αστυνομικοί αντιμετωπίζουν εσωτερικές έρευνες.

Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση ως εδώ από την USCP.

Ο τέως αρχηγός της USCP, ο Στίβεν Σαντ, παραιτήθηκε μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε για τον τρόπο που οι άνδρες του αντιμετώπισαν την εισβολή.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Μίλησαν, πρώτη φορά, από την επίθεση στο Καπιτώλιο: Συνάντηση Τραμπ-Πενς στον Λευκό Οίκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: