Ο Ναβάλνι επιστρέφει στη Ρωσία παρά τον κίνδυνο να συλληφθεί: «Εγώ, να συλληφθώ; Είμαι ένας αθώος άνθρωπος»

Ο Αλεξέι Ναβάλνι εισέρχεται στο αεροπλάνο στο οποίο αυτός και η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλναγια θα πετάξουν για τη Μόσχα, από τη Γερμανία, στις 17 Ιανουαρίου 2021. EPA / FILIP SINGER μέσω ΚΥΠΕ




Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος της εταιρείας Pobeda στη Γερμανία προκειμένου να επιστρέψει στη Ρωσία, όπου μεταβαίνει για πρώτη φορά μετά τη δηλητηρίασή του.

Ο Ναβάλνι επιστρέφει στη Ρωσία παρά τον κίνδυνο να συλληφθεί, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Εγώ, να συλληφθώ; Είμαι ένας αθώος άνθρωπος», είπε σε δημοσιογράφους, την ώρα που επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Ρωσία για πρώτη φορά μετά τη δηλητηρίασή του το περασμένο καλοκαίρι, παρά τη δηλωμένη επιθυμία των αρχών να τον συλλάβουν και ενδεχομένως να τον φυλακίσουν για χρόνια.

Ο Ναβάλνι, ένας από τους πιο εξέχοντες επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο εσωτερικό, ανακοίνωσε την απόφασή του να επιστρέψει από τη Γερμανία την Τετάρτη, λέγοντας ότι του λείπει η Μόσχα και αδιαφορεί για τις επινοημένες, όπως τις χαρακτήρισε, ποινικές υποθέσεις εναντίον του.

Κατά την επιβίβασή του, ο Ναβάλνι ευχαρίστησε εκ νέου τη Γερμανία, επειδή οργάνωσε τη θεραπεία του και τη διαδικασία ανάρρωσής του.

«Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους, ελπίζω πως όλα θα πάνε τέλεια, σήμερα είμαι πολύ ευτυχισμένος», τόνισε.

Ως μέτρο ασφαλείας, η γερμανική αστυνομία οδήγησε απευθείας τον Αλεξέι Ναβάλνι και τη σύζυγό του Γιούλια στο αεροπλάνο τους. Το ζευγάρι επιβιβάστηκε την τελευταία στιγμή βγαίνοντας από το αυτοκίνητο με το οποίο τους είχαν πάει στον τερματικό σταθμό, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τους υπόλοιπους επιβάτες.

«Είναι η καλύτερη στιγμή που βιώνω τους τελευταίους 5 μήνες», είπε στους δημοσιογράφους, που είχαν αγοράσει επίσης εισιτήρια για την πτήση. «Νιώθω υπέροχα. Επιστρέφω στην πατρίδα μου».

Από τότε που ο Ναβάλνι ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή του να επιστρέψει στη χώρα του, οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές (FSIN) προειδοποίησαν ότι θα είναι «υποχρεωμένες» να τον συλλάβουν επειδή παραβίασε τους όρους μιας ποινής με αναστολή, που του είχε επιβληθεί το 2014.

Ο 44χρονος Ναβάλνι απέρριψε την προειδοποίηση αυτή, που στοχεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, να «τον τρομοκρατήσει» και απηύθυνε, αντιθέτως, κάλεσμα στους υποστηρικτές του να πάνε να τον υποδεχθούν στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, όπου το αεροσκάφος του αναμένεται να προσγειωθεί στις 18.20 ώρα Ελλάδας.

με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ – Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι κινδυνεύει με 3.5 χρόνια φυλάκισης κατά την επιστροφή του στη χώρα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: