Ο Μάας ποντάρει σε νέα αρχή στις σχέσεις με την Τουρκία: Κλείνει τα μάτια στις προκλήσεις της…

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. EPA, Kay Nietfeld




Μετά την αποκλιμάκωση στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ελπίζει σε μια νέα αρχή όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, που έχουν δεχθεί πλήγμα.

Στο τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρονται τα ακόλουθα:

Το θέμα τώρα είναι να βγούμε από τις δύσκολες συζητήσεις της περασμένης χρονιάς», δήλωσε ο Maas τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Mevlüt Cavusoglu. Θα πρέπει τώρα να κοιτάξουμε μπροστά – είπε. «Θα ευχόμουν πολύ, πολύ, να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, να εμβαθυνθούν, να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα (Potenziale)».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η συνομιλία με τον Maas έλαβε χώρα σε «θετική ατμόσφαιρα». Και οι σχέσεις με την Ε.Ε. επίσης έχουν βελτιωθεί – πρόσθεσε. Ελπίζει δε ότι αυτή η ατμόσφαιρα θα έχει διάρκεια.

Ο Cavusoglu όμως κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα ότι προκαλεί την Τουρκία, μεταξύ άλλων, με στρατιωτικές ασκήσεις: «Αλλά δυστυχώς και σε αυτήν τη φάση, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις της», δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε για πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, δήλωσε: «Δεν είμαστε χώρα που φοβάται τις κυρώσεις».

Η διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας, μέλους της ΕΕ, και της Τουρκίας για αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο παραλίγο πέρσι να κλιμακωθεί στρατιωτικά. Οδήγησε σε δραστική επιδείνωση της σχέσης με την ΕΕ. Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις, αλλά όχι σκληρά τιμωρητικά  μέτρα. Στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου αναμένονται νέες σχετικές διαβουλεύσεις.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, η Τουρκία ποντάρει σε αποκλιμάκωση και άνοιξε τον δρόμο για την επανέναρξη στις 25 Ιανουαρίου των συνομιλιών με την Ελλάδα σχετικά με επίλυση της διένεξης, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016.

Ο Maas δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ένα «καλό σημάδι για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή». Κατ’ αυτόν τον τρόπο – πρόσθεσε – άνοιξε και πάλι μια χαραμάδα στο παράθυρο για μια διπλωματική λύση.

Πωλείται εκκλησία στην Τουρκία! Αγγελία στο Διαδίκτυο, ζητούν 6,3 εκατ. τουρκικές λίρες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: