Ο κορωναϊός επέστρεψε στην Κούβα: Πάνω από 200 χιλιάδες τα κρούσματα στη Βολιβία

Η πανδημία επέστρεψε στην Κούβα. Οι τουρίστες εξαφανίστηκαν. Και πολύ λίγοι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους της Αβάνας. EPA, Yander Zamora




Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 634 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη τρεις ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 194 νεκρούς επί συνόλου 21.261 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Ντουράν διευκρίνισε ότι από τα νέα κρούσματα, 591 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και διαγνώστηκαν και στις 15 επαρχίες της χώρας, ενώ 43 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Παναμά, την Αϊτή, τη Νότια Αφρική, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Ισημερινό, την Κροατία, την Κολομβία και τον Καναδά.

Η Αβάνα κατάφερε να ελέγξει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το δεύτερο. Τον Ιανουάριο, μετρά 48 νεκρούς, τον βαρύτερο απολογισμό από τον Απρίλιο του 2020 (57 θάνατοι).

Κατά τον Φρανσίσκο Ντουράν, η ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που μολύνθηκαν δείχνει ότι το 70 ως 80% των περιπτώσεων οφειλόταν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Ο επιπολασμός του νέου κορονοϊού στη νήσο πάντως παραμένει συγκριτικά χαμηλός, στα 59,09 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

  • Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 πλησιάζουν τους 10.000

Στη Βολιβία ξεπέρασαν χθες Κυριακή τις 200.000 οι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ η χώρα πλησιάζει το τραγικό ορόσημο των 10.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με το νεότερο ενημερωτικό δελτίο για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, διαγνώστηκαν 1.048 κρούσματα χθες, ενώ ακόμη 58 ασθενείς υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 9.985 νεκρούς επί συνόλου 201.037 κρουσμάτων ως αυτό το στάδιο.

Σάντα Κρους και Λα Πας είναι οι περιοχές όπου καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις στο δεύτερο κύμα. Γιατροί ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά αυτή εναντιώνεται στην πρόταση, επιχειρηματολογώντας ότι εάν επιβληθεί νέο lockdown θα υποστεί δυσβάστακτο πλήγμα η οικονομία.

«Οι οικογένειες περνούν πολύ δύσκολες στιγμές εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης» που προκάλεσε, τόνιζε πρόσφατα ο πρόεδρος Λουίς Άρσε, αναγγέλλοντας ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα φθάσει στη χώρα μια πρώτη παρτίδα εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, που θα αξιοποιηθεί πρωτίστως για να ανοσοποιηθεί το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην αρχή της χρονιάς, η βολιβιανή κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι συμφώνησε να αγοράσει 10 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και του εμβολίου της AstraZeneca, που προβλέπεται να έχουν παραδοθεί στη χώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Πληροφορίες από AFP
Λα Πας, Bolivia – Αβάνα, Cuba

149.614 οι θάνατοι στο Μεξικό και 1.763.219 τα κρούσματα: Ασθενής και ο πρόεδρος της χώρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: