Ο Ερντογάν χαρακτήρισε “τρομοκράτη” την ιατροδικαστή που αποκάλυψε την απάτη του με την πανδημία

Στην Τουρκία η πανδημία σαρώνει. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει πάλι με ασθενείς με το νέο κορωναϊό. Το στιγμιότυπο είναι από το νοσοκομείο Dr. Cemil Tascioglu City Hospital, στην Κωνσταντινούπολη. EPA, SEDAT SUNA




Το ρεπορτάζ του περιοδικού Economist με υπότιτλο “Ο πρόεδρος φιμώνει τους επικριτές για τον covid”, αναφέρεται σε υποψίες της ιατροδικαστού Δρ. Sebnem Korur Fincanci στην Τουρκία, ότι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό σε ολόκληρη τη χώρα ξεπερνούσε κατά πολύ τους επίσημους αριθμούς, ενώ και οι επίσημοι αριθμοί των κρουσμάτων φαίνονταν ύποπτα χαμηλοί.

Η δικαίωση ήρθε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι είχε σταματήσει να μετρά τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις αρκετούς μήνες νωρίτερα. Μόλις ξανάρχισε να τις μετρά, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε από περίπου 7.000 σε πάνω από 30.000 την ημέρα. (Οι αριθμοί αργότερα μειώθηκαν, μετά την επιβολή νέων απαγορευτικών.)

Τίτλος: One man’s terrorist – Covid-19 and repression in Turkey
Υπότιτλος:The president is silencing covid critics

Η ιατροδικαστής, η οποία έγινε πέρυσι 61 ετών, χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan. Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, εταίρος στο συνασπισμό του προέδρου, ζήτησε τη διάλυση της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης της οποίας η Fincanci είναι επικεφαλής,

Ο Erdogan και οι εθνικιστές σύμμαχοί του έχουν τώρα ένα βολικό όπλο εναντίον ενοχλητικών γιατρών και άλλων ανατρεπτικών. Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 27 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θα έχει την εξουσία να αναδιαμορφώνει ή να κλείνει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων τοπικών παραρτημάτων ξένων οργανώσεων όπως η Human Rights Watch ή η Διεθνής Αμνηστία.

Ο νόμος επιτρέπει στο υπουργείο Εσωτερικών να απομακρύνει μέλη του διοικητικού συμβουλίου που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία, να παγώνει τα περιουσιακά τους στοιχεία, να τα αντικαθιστά με δικούς του διορισμένους και να διενεργεί επιθεωρήσεις, όλα στο όνομα της «καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από τα δικαστήρια να απαγορεύσουν εντελώς τις οργανώσεις.

Λίγες χώρες έχουν υποστεί τόσες τρομοκρατικές επιθέσεις όπως και η Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, λίγες κυβερνήσεις έχουν εφεύρει τόσους τρομοκράτες όπως ο Erdogan. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων Κούρδοι πολιτικοί, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι και ανώτερα μέλη της Αμνηστίας συνελήφθησαν με ψευδείς κατηγορίες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Περισσότεροι από 600.000 έχουν στοχοποιηθεί για φερόμενους δεσμούς με το κίνημα που ηγείται ο Fethullah Gulen, ένας εξόριστος ισλαμιστής ιεροκήρυκας. Εκατοντάδες ακαδημαϊκοί απολύθηκαν από τη δουλειά τους και κατηγορήθηκαν για διάδοση «τρομοκρατικής προπαγάνδας» επειδή υπέγραψαν επιστολή που καλούσε την κυβέρνηση να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων ανταρτών στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Πιο πρόσφατα, ο Erdogan κατηγόρησε φοιτητές σε ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της χώρας για σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες, όταν είχαν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν κατά του διορισμού στη θέση του πρύτανη ενός από τους πιστούς του προέδρου. Η αστυνομία έχει συλλάβει τουλάχιστον 45 από τους διαδηλωτές. Μερικοί από αυτούς λένε ότι ξυλοκοπήθηκαν και απειλήθηκαν με βιασμό ενώ ήταν υπό κράτηση.

H Dr Fincanci, η οποία επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατία για την επιστολή που αφορούσε τους Κούρδους (καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την ακαδημαϊκή κοινότητα), υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται τον νέο νόμο για να συνεχίσει να κυβερνά με το φόβο και να ενεργεί με ατιμωρησία.

«Οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών υποτίθεται ότι είναι έλεγχος της κρατικής εξουσίας», λέει, μιλώντας μετά από αγρυπνία για περίπου 300 Τούρκους γιατρούς που πέθαναν από τον covid-19. «Τώρα το κράτος έχει γίνει ο έλεγχος της κοινωνίας των πολιτών. Το κράτος δεν λογοδοτεί πλέον».

Η κυβέρνησή του Erdogan, λέει, εξακολουθεί να συγκαλύπτει το μέγεθος της πανδημίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο ιός έχει σκοτώσει πάνω από 23.000 άτομα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.319 την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιανουαρίου. Η Dr Fincanci πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι τουλάχιστον διπλάσιος.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Economist

Γιατί η Τουρκία επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ: Για να υπονομεύσει τη σχέση με Ελλάδα και Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: