Ο Μπάιντεν αλλάζει και την εξωτερική πολιτική του Τραμπ: Πιο σκληρή και με λιγότερη λελογισμένη…

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Τόνι Μπλίνκεν στην κορυφή της λίστας του Anadolu. EPA, Alex Edelman, POOL




Η ανατροπή της εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ σε σημαντικά ζητήματα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, αναφέρει η εφημερίδα Washington Post (κείμενο Ishaan Tharoor).

Στο πλαίσιο αυτό, η επιστροφή των ΗΠΑ σε κάθε μορφής πολυμερή συνεργασία, η επαναπροσχώρηση σε διεθνείς συμφωνίες και διεθνείς οργανισμούς θα είναι οι πρώτες κινήσεις της Διοίκησης Biden. Ωστόσο, η Προεδρία Biden, δεν θα είναι η επανάληψη μίας Προεδρίας Obama στην εξωτερική πολιτική καθώς ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αν και πάρα πολύ αξιωματούχοι της Προεδρίας Obama επιστρέφουν, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα εφαρμοσθεί μία εξωτερική πολιτική περισσότερο σκληρή και με λιγότερη λελογισμένη προσέγγιση στις πολλές εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Την πρώτη ημέρα της Προεδρίας του, ο Biden, αναμένεται να υπογράψει ένα Προεδρικό Διάταγμα για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το κλίμα –το έκανε ήδη- και να ανακοινώσει τη διοργάνωση μίας συνόδου για το κλίμα στις ΗΠΑ, τους πρώτους μήνες της Προεδρίας του. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους, πρέπει να τεθούν πλέον πιο φιλόδοξοι στόχοι για τον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Αναμένεται επίσης να καταργήσει τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για ορισμένους πολίτες αραβικών κρατών –το έκανε ήδη- να ενεργοποιήσει εκ νέου τα προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων στις ΗΠΑ και να πιέσει για την εκτεταμένη αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Θα επιδιώξει επίσης, να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση στα νότια σύνορα της χώρας, με την βελτίωση της ασφάλειας και των οικονομικών συνθηκών στην Κεντρική Αμερική, τις γενεσιουργές αιτίες δηλαδή των μεταναστευτικών ροών από την Κεντρική και Νότια Αμερική.

Κατά την ακρόασή του στη Γερουσία, ο νέος ΥΠΕΞ Antony Blinken δήλωσε ότι η νέα Διοίκηση θα εργασθεί με ήθος, με εμπιστοσύνη και ταπεινότητα, εγκαταλείποντας την υπεροπτική στάση του πρώην ΥΠΕΞ Mike Pompeo. «Ταπεινότητα επειδή έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στο εσωτερικό για να ενισχύσουμε τη στάση μας στο εξωτερικό.

Και ταπεινότητα επειδή τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου δεν αφορούν εμάς, παρόλο που μας επηρεάζουν. Καμία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να επιλυθεί από τη δράση μίας χώρας, ακόμα και από μία τόσο ισχυρή όπως οι ΗΠΑ» δήλωσε ο  Antony Blinken.

Η ενίσχυση των συμμαχιών των ΗΠΑ θα είναι επίσης στο κέντρο της Προεδρίας Biden, εγκαταλείποντας την ακατανόητη και μερικές φορές εκφοβιστική πολιτική Trump. Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία θα είναι η επαναπροσέγγιση με το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πιστεύουν ότι τα περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά καθώς, εντωμεταξύ, το Ιράν έχει προχωρήσει στον εμπλουτισμό μεγάλων ποσοτήτων ουρανίου και η επιστροφή του στη συμφωνία φαίνεται δύσκολη.

Ωστόσο, σε άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, φαίνεται ότι θα υπάρξει συνέχεια με την Προεδρία Trump. Αναμένεται να συνεχισθεί η απόσυρση των ΗΠΑ από τα πολεμικά πεδία της Μέσης Ανατολής, και ενδεχομένως, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα του Κογκρέσου, να αποσύρουν την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. 

Εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων των Διοικήσεων Biden-Trump είναι η αντιμετώπιση της Κίνας. Καθώς στην Ουάσιγκτον, πολιτικοί και από τα δύο κόμματα, συμφωνούν ότι η Κίνα είναι ο στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ και η άνοδός της πρέπει να περιοριστεί, και η παγκόσμια επιρροή της να τεθεί υπό έλεγχο, η Διοίκηση Biden αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τους προκατόχους της.

Κατά την ακρόασή του στη Γερουσία, ο Antony Blinken, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη Διοίκηση Trump ότι η εκστρατεία καταστολής της Κίνας στην δυτική επαρχία του Xinjiang ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Κάτι που καταδεικνύει τη συνέχεια της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Κίνας. Πολλοί ειδήμονες στις ΗΠΑ, καλούν για μία αληθινά αποτελεσματική αντιμετώπιση μίας όλο και περισσότερο επιθετικής Κίνας, η οποία αισθάνεται όλο και περισσότερο ότι έχει δικαίωμα σε αυτή την επιθετικότητα.

Σε ένα άρθρο τους την περασμένη εβδομάδα στο Foreign Affairs,  οι Kurt Campbell και Rush Doshi –δύο ειδικοί που αναμένεται να διαμορφώσουν την πολιτική του Λευκού Οίκου έναντι της Κίνας- ζητάνε την άσκηση μίας ρεαλιστικής πολιτικής και όχι ενός φιλελεύθερου ιδεαλισμού.

Μόνο έτσι, υποστηρίζουν, θα υπάρξει ειρήνη και ευημερία και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται εγρήγορση και μία φιλόδοξη πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Washington Post (κείμενο Ishaan Tharoor) – The Biden doctrine is still taking shape

Ο Τσαβούσογλου με …”τουρκικό μέλι” στις Βρυξέλλες: Η επίθεση “γοητείας” και ο νέος έρωτας με την Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: