Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στη Γαλλία με νέο κορονοϊό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Παρά την πανδημία, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Γαλλία. Στο Παρίσι οι αστυνομικοί προσπαθούν να επιβάλουν το νόμο και την τάξη. EPA, MOHAMMED BADRA




Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται στη Γαλλία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γύρω στους 27.000, όπως και εκείνος των ασθενών σε ΜΕΘ (περίπου 3.000), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Αρχή Υγείας της Γαλλίας.

Σήμερα, 27.242 άνθρωποι νοσηλεύονταν λόγω Covid-19, εκ των οποίων οι 3.103 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στις 9 Ιανουαρίου, η χώρα μετρούσε περίπου 24.000 ασθενείς με Covid στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 2.600 σε ΜΕΘ.

Κατά μέσο όρο, στις 7 τελευταίες ημέρες, γίνονται περίπου 1.600 εισαγωγές ασθενών με νέο κορονοϊό κάθε ημέρα στη Γαλλία.

Εξάλλου, 242 θάνατοι καταγράφηκαν σε νοσοκομεία σε διάστημα 24 ωρών, με το σύνολο να ανέρχεται σε περισσότερους από 75.000 νεκρούς από την αρχή της επιδημίας.

Τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γαλλία, σχεδόν 1,45 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Μεταξύ αυτών λίγοι παραπάνω από 41.000 έχουν λάβει τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας ζήτησε «σαφήνεια και διαφάνεια» στην υπόθεση των καθυστερήσεων των παραδόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, κάνοντας λόγο για «πρόβλημα», εάν αποδειχθεί ότι η Βρετανία ευνοήθηκε.

«Δεν θέλω να βρίσκομαι μέσα σε υποψίες, σε συνωμοσίες, όμως (…) μέσα στη σαφήνεια και τη διαφάνεια», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον, καλεσμένος στην εκπομπή “Les enfants de la République” του Radio J, που θα μεταδοθεί αύριο το πρωί.

«Εάν υπάρχει ένα βιομηχανικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να γίνει, το κατανοούμε», εξήγησε. Όμως, «εάν υπάρξει μια προτίμηση προς τους Βρετανούς, αυτό είναι ένα πρόβλημα».

«Πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες, επομένως δεν γίνονται ελαφρά τη καρδία», σημείωσε ο Γάλλος υφυπουργός. «Δεν λέω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, όμως εάν είχαμε ένα πρόβλημα και ευνοούσαν άλλους προορισμούς, άλλες χώρες από εμάς, εκεί θα υπερασπιζόμασταν τα συμφέροντά μας», συμπλήρωσε, αναφέροντας πιθανές κυρώσεις, ήτοι την άρνηση να παραγγελθούν επιπλέον δόσεις από το εργαστήριο.

Η AstraZeneca έχει προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. Οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψαν με την εταιρεία για να της υπενθυμίσουν τη δέσμευσή της να «παράγει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου».

«Να προκρίνουμε τη διαφάνεια, να υψώσουμε τους τόνους, αυτό πρέπει να γίνει», εκτιμά ο Κλεμάν Μπον, εμμένοντας στην αναγκαιότητα η ΕΕ να διατηρήσει μια ισχυρή κοινοτική πολιτική στο θέμα αυτό.

«Θα υπερασπιστώ με νύχια και με δόντια αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο στην αγορά των εμβολίων», τόνισε.

«Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έκανε τα τηλεφωνήματά της για να διαπραγματευτεί τις δόσεις, δεν θα κερδίζαμε υποχρεωτικά από αυτόν τον ανταγωνισμό. Θα ήταν ο πόλεμος στην Ευρώπη, ενδεχομένως ακόμη και κυριολεκτικά».

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, France

Σώθηκε ο Μεξικάνος δισεκατομμυριούχος Σλιμ: 1.279 θάνατοι και 58.462 κρούσματα σε 24 ώρες στη Βραζιλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: