Ο Αναστασιάδης καρφώνει στον Φιλελεύθερο τον Άιντε: Αυτός διαδίδει τα περί “δύο κρατών”, λέει ο Πρόεδρος…

File photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο. ΓΤΠ, ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Αυτός που φέρει την ευθύνη για διάδοση του «αφηγήματος» ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζει λύση δύο κρατών, είναι ο τέως ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε αποκλειστική πρωτοχρονιάτικη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» απαντά στις κατηγορίες, εκ νέου το τελευταίο διάστημα, ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η όλη εικόνα «δημιουργήθηκε από τα αφηγήματα που κατά κύριο λόγο, διέρρεε ο κ. Άιντε μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, ο οποίος διαχρονικά έδινε στους συνομιλητές του μια ωραιοποιημένη εικόνα των τουρκικών θέσεων».

Απευθυνόμενος στους επικριτές του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους υποδεικνύει ότι αυτός που θα αποφασίσει για τη λύση του Κυπριακού είναι ο λαός και ο ίδιος είναι «αρκούντως πραγματιστής για να ξέρω ότι η λύση δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή».

Στη συνέντευξή του στον «Φ» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκαλύπτει ότι αποστέλλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει των νέων προσπαθειών, με συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα.

Αναφέρει πως στόχος της συγκεκριμένης επιστολής προς τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών είναι «να καταδείξουμε τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για έναν ουσιαστικό διάλογο και να αποτρέψουμε μονομερείς ενέργειες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε περαιτέρω πως πρόκειται για «συγκεκριμένες προτάσεις που αν γίνουν δεκτές και υλοποιηθούν, θα συμβάλουν καθοριστικά όχι μόνο στη βελτίωση του κλίματος αλλά και την πρόοδο στην προσπάθεια για επίτευξη λύσης».

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα μη συμμετοχής στην άτυπη πενταμερή «ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα», γιατί «εκείνος που θα αρνηθεί την πρόσκληση θα του αποδοθούν ευθύνες».

  • «Με καθαρότητα οι θέσεις μας στην Πενταμερή»

«Είμαι αρκούντως πραγματιστής για να ξέρω ότι η λύση δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή. Συνεπώς θα ήταν αδύνατο ποτέ να εισηγηθώ λύση των δύο κρατών.» Αυτά τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ως απάντηση σε όσους τον επικρίνουν για φλερτ με αυτό το μοντέλο λύσης, σε μια φάση που έχει ξανανοίξει το θέμα προς συζήτηση.

Στη συνέντευξή του στον «Φ», ο Πρόεδρος διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως απορρίπτει την όποιας μορφής αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και αναφέρεται σε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, με συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για έναν ουσιαστικό διάλογο και να αποτρέψουν τετελεσμένα μέσα από μονομερείς ενέργειες.

  • H ιδέα για λύση δύο κρατών σας στοιχειώνει… πολλοί σας επικρίνουν ότι δεν λέτε την αλήθεια και ότι φλερτάρατε με αυτή τη λύση… Ουσιαστικά δεν πείθετε…

Η όλη εικόνα πως τάχα υποστήριζα κάτι άλλο από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δημιουργήθηκε από τα αφηγήματα που κατά κύριο λόγο, διέρρεε ο κ. Άιντε μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, ο οποίος διαχρονικά έδινε σε συνομιλητές μία ωραιοποιημένη εικόνα των τουρκικών θέσεων. Ταυτόχρονα προκειμένου να δικαιώσει τις εκτιμήσεις του έδινε μία αρνητική εικόνα για τις προθέσεις μου.

  • Εννοείτε ότι ο κ. Άιντε είχε ισχυριστεί πως εσείς υποστηρίξατε λύση δύο κρατών; Όχι δεν λέω αυτό. Απλώς εξηγώ πώς δημιουργήθηκε η μυθολογία που οδήγησε στον ισχυρισμό περί δύο κρατών. Θα θυμάστε πως απέδιδα εκεί και όπως έπρεπε τις ευθύνες για το ναυάγιο ως αποτέλεσμα των αξιώσεων που προέβαλλε η Τουρκία.

-Αναφέρεστε στις θέσεις που αναπτύχθηκαν στο δείπνο από την τουρκική πλευρά…Ακριβώς και ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας αλλά και την επίκληση της πολιτικής ισότητας που στην ουσία με όσα ζητούσαν θα είχαμε πολιτική ανισότητα σε βάρος της δικής μας πλευράς.

  • Η συζήτηση αυτή όμως τραβάει πολύ πέραν όλων όσων συνέβησαν στο Κραν Μοντανά.

Η όλη επιχειρηματολογία όσων ήθελαν να μου φορτώσουν τις ευθύνες επεκτάθηκε, όταν είχα εισηγηθεί την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ώστε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο που δημιούργησε η επιμονή της Τουρκίας στη δική της ερμηνεία για την πολιτική ισότητα. Μου απέδωσαν ότι αυτό που επιδίωκα ήταν η συνομοσπονδία ή τα δύο κράτη. Να σας υπενθυμίσω πως η αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ήταν σκέψη που είχα καταθέσει και σε ανύποπτο χρόνο… πολύ πριν εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  • Περιλαμβάνετε και τον Αρχιεπίσκοπο σε αυτούς που ήθελαν να σας φορτώσουν ευθύνες;

Θεωρώ πως η δήλωση του Αρχιεπισκόπου η οποία έγινε καλόπιστα, οφειλόταν σε μία εσφαλμένη αντίληψη ως προς τις θέσεις που υποστήριξα. Όπως δήλωσα ήδη, παρέμεινα και παραμένω πιστός και συνεπής σε αυτά που υποστήριξα στο Κραν Μοντάνα. Αυτό άλλωστε μαρτυρείται και από την επιστολή που παρέδωσα στον Γ.Γ. του ΟΗΕ κατά τη συνάντησή μας στις 22 Σεπτεμβρίου του 2017. Εκεί θα δείτε με σαφήνεια τις θέσεις για τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών που προτείνω, αλλά και το πλαίσιο λύσης που δεν είναι άλλο από τις έξι παραμέτρους που ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε θέσει κατά τη σύνοδο στο Κραν Μοντανά το 2017

  • Δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας η ιδέα δύο κρατών;

Φαίνεται ότι πολλοί αγνοούν πως η όποια λύση δεν είναι θέμα του Προέδρου. Είναι θέμα που θα τεθεί σε δημοψήφισμα και είναι ο λαός τελικά που θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει την οποιαδήποτε λύση. Μελετώντας τη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά και τις πολλές αποσχιστικές τάσεις που αντιμετωπίζουν σωρεία κρατών και γνωρίζοντας τις θέσεις της ΕΕ, είμαι αρκούντως πραγματιστής για να ξέρω ότι η λύση δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή. Συνεπώς θα ήταν αδύνατο ποτέ να εισηγηθώ λύση των δύο κρατών.

  • Όμως κ. Πρόεδρε η τουρκική πλευρά υιοθετεί πλέον επίσημα τη θέση των δύο κρατών…

Η τουρκική πλευρά έχει χαράξει την πολιτική της από το 1956 και όπως καταγράφεται και στον πρώτο τόμο της «Κατάθεσης» του Γλαύκου Κληρίδη, αποκαλύφθηκε λεπτομερές σχέδιο που είχε καταρτιστεί από πλευράς Τουρκίας στο οποίο μεταξύ άλλο αναφερόταν ότι στόχος και σκοπός τους ήταν να κάνουν δύσκολη την εφαρμογή του συντάγματος σε κάθε τομέα. Και ότι για την Τουρκία οι συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας ενδιάμεσος σταθμός. Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς σε έναν από τους ελιγμούς του στο Κυπριακό, είχε εισηγηθεί τη Συνομοσπονδία πριν καταλήξει να συζητά το σχέδιο Ανάν.

  • Εξήντα χρόνια μετά η τουρκική πλευρά συνεχίζει να επιδιώκει αυτόν το στόχο και εμείς δεν καταφέρνουμε να την αποτρέψουμε…

Έχουμε μέχρι σήμερα -και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται αυτό- επιτύχει παρά τις προσπάθειες των Τούρκων με το ψήφισμα 164 να διασώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να επιτύχουμε επίσης και σημαντικές καταδίκες εις βάρος της Τουρκίας. Παρά τις τουρκικές προσπάθειες δεν έχουν καταφέρει αναβάθμιση ή και αναγνώριση του status quo που δημιούργησε η τουρκική κατοχή. Καταφέραμε επίσης, μην ξεχνάτε ίσως το πιο σημαντικό: Να γίνουμε κράτος μέλος της ΕΕ παρά τις απειλές της Τουρκίας. Έχουμε πετύχει πολλά, απέναντι στην ισχυρή σε κάθε επίπεδο Τουρκία.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Μήνυμα Αναστασιάδη: Απειλούμαστε από τον αόρατο εχθρό και τον ορατό της κατοχής και των παρανομιών της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: