Ο άφιλος Μεβλούτ καρφώνει τους Ευρωπαίους: Ορισμένα κράτη-μέλη απέρριψαν τις κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κηδεία στο Πακιστάν. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




Ρεπορτάζ του Muhammet Tarhan για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu καταγράφει τις απαράδεκτες αξιολογήσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιοδικό ‘Global Media’ σχετικά με την εξωτερική πολιτική της κατοχικής δύναμης

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι η Τουρκία …δεσμεύτηκε να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι:

«Προσπαθούμε να το αποδείξουμε ξανά και ξανά με τα θετικά βήματα που κάνουμε. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε με καλή πίστη», λέει χωρίς ίχνος ντροπής.

Υπενθύμισε δε τις ενέργειες, στις οποίες -όπως ψευδώς ισχυρίζεται- προέβη η Ελλάδα, που επέφεραν ‘ενίσχυση των εντάσεων’ στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, σχολιάζοντας;

«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος δρόμος για μια δίκαιη λύση, αλλά θέλει να πιστεύει ότι το να χρησιμοποιεί την ΕΕ ως πολιορκητικό κριό είναι η πιο προσοδοφόρα επιλογή. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική απ’ ότι η Ελλάδα θέλει να πιστεύει. Συνεχίζουμε να κάνουμε εκκλήσεις για διάλογο, αλλά εντωμεταξύ προστατεύουμε και τις αξιώσεις μας».

Ο Çavuşoğlu σημείωσε, επίσης, ότι οι Τούρκοι γνώριζαν ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία είχαν ασκήσει τεράστια πίεση στην Ε.Ε., για να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα είχε απορρίψει αυτήν την ιδέα χάρη στην αποφασιστικότητα και το αίσθημα ευθύνης, που επέδειξαν ορισμένα κράτη μέλη. Είναι φανερό ότι οι χώρες αυτές συνεργάστηκαν με την Άγκυρα για να αποφύγει τις κυρώσεις.

Ακολούθως, υποστήριξε πως «αυτό που περιμένουμε από την Ε.Ε. την προσεχή περίοδο είναι να υιοθετήσει μια προοπτική με όραμα, που θα δίνει προτεραιότητα σε μεγάλα στρατηγικά συμφέροντα έναντι των συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών. Θέλουμε να δούμε την Ε.Ε. να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. μέσω διαλόγου και εφαρμόζοντας μια θετική ατζέντα. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με μια πολιτική λύση στη Λιβύη και τη θέση της Τουρκίας επί του θέματος, ο Çavuşoğlu σημείωσε ψευδέστατα ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και ότι τα αρχικά αποτελέσματα του φόρουμ πολιτικού διαλόγου για τη Λιβύη ήταν πολλά υποσχόμενα, ενώ χαιρέτισαν την απόφαση της Λιβύης για διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Ανέφερε δε ότι η επιτυχία του φόρουμ εξαρτάται από το επίπεδο συμβιβασμού μεταξύ των μελών του και από το εάν οι θέσεις όλων των ενδιαφερομένων εναρμονίζονται ή όχι, ενώ πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την ενοποίηση ενός αποδεκατισμένου συστήματος δικαιοσύνης.

Επιπλέον, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι εντυπωσιάστηκαν από τις ειλικρινείς προσπάθειες, που καταβάλλουν οι Λίβυοι για αυτοδιάθεση σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί πολιτική λύση, που να ανήκει στη Λιβύη υπό την ηγεσία της Λιβύης, αλλά απηύθυνε προειδοποίηση για την περίπτωση αποτυχίας αναγνώρισης της ισχυρής σχέσης μεταξύ της πολιτικής προόδου και της στρατιωτικής κατάστασης στο πεδίο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Çavuşoğlu σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο είχαν αρχικά σκοπό να αποκαταστήσουν μια εταιρική σχέση μεταξύ των “δύο εταίρων” της νήσου, όμως, οι προσπάθειες για τη δημιουργία ομοσπονδίας δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα για περισσότερα από 50 έτη. Υποστήριξε λέγοντας ψέματα ότι «ο λόγος για τον οποίο αυτό απέτυχε είναι απλός. Η ελληνοκυπριακή πλευρά -όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία- δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους άλλους …”ιδιοκτήτες” της νήσου, τους Τουρκοκύπριους».

Είπε ότι η Κύπρος δεν ήθελε να εγκαταλείψει τον στόχο για ένα λεγόμενο “ενιαίο κράτος”, πιστεύοντας ότι ένα ομοσπονδιακό δικοινοτικό, διζωνικό μοντέλο ως βιώσιμη λύση, με βάση αυτόν τον λόγο, ήταν μια απλή ‘πλάνη. Υποστήριξε ότι μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα ήταν δυνατή, μόνον εάν βασιζόταν στις πραγματικότητες. Και βεβαίως εννοεί τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής, καθώς ζητά από τους Ελληνοκύπριους να μοιραστούν την πατρίδα τους με τους Τούρκους.

Προς τούτο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε ότι “ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη λύση των δύο κρατών, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης”, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν εκφράσει την επιθυμία για διαπραγμάτευση της λύσης των δύο κρατών, “εκλέγοντας” τον Ersin Tatar ως παράνομο “πρόεδρο” των κατεχομένων, τον Οκτώβριο.

Ανέφερε δε τα εξής:

«Οι ‘Κύπριοι Τούρκοι’ έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια για την επίτευξη λύσης. Η καλή τους πίστη και οι προσπάθειές τους τους έφεραν σε αντάλλαγμα απομόνωση και εμπάργκο, ενώ οι Ελληνοκύπριοι ανταμείφθηκαν με την ένταξη στην Ε.Ε. το 2004. Δεν επιθυμούν να εγκλωβιστούν σε έναν φαύλο κύκλο ή να καταδικαστούν στο status quo που τους έχει επιβληθεί. Η απόφαση για άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων, η οποία είχε αποκλειστεί με φράχτη, αντανακλά αυτή τη στάση. Η πόλη παρέμεινε κλειστή για 46 έτη ως σημάδι της καλής πίστης που επέδειξαν οι Τουρκοκύπριοι», ισχυρίστηκε. Βεβαίως δεν λέει την αλήθεια, ότι η κατοχή είναι αυτή που απομόνωσε τους Τουροκύπριους.

Τέλος, ο Çavuşoğlu είπε ότι οι προσπάθειες απογραφής περιουσιακών στοιχείων σε κλειστά μέρη της περιοχής των Βαρωσίων συνεχίζονται από το 2019, προσθέτοντας ότι το κατοχικό καθεστώς σχεδιάζει να ανοίξει ολόκληρη την πόλη, με βάση τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, αλλά και ότι εξαρχής είχαν διατηρήσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Και γι’ αυτό το θέμα λέει ψέματα.

Δήλωσε δε ότι υποστηρίζουν τα σχέδια των Τουρκοκυπρίων για την αναβίωση των Βαρωσίων, και ισχυρίστηκε ότι «μόλις η πόλη ανοίξει ξανά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα αποτελεί σύμβολο ελπίδας, ειρήνης και συνύπαρξης».

ΠΗΓΗ: Muhammet Tarhan για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu

Το ορφανό του Τραμπ, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, φλερτάρει τώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: